Разпореждане по дело №234/2023 на Административен съд - Търговище

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 8 ноември 2023 г.
Съдия: Анета Иванова Петрова
Дело: 20237250700234
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 7 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  А  З  П  О Р Е Ж Д А Н Е

 

Номер №                            08.11.2023 г.                     град  Търговище

 

Административен съд-Търговище                                                                        

на осми ноември                            две хиляди двадесет и трета година

в  закрито заседание, в следния състав:

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕТА ПЕТРОВА

                                                                    

         като разгледа докладваното от съдия-докладчика А. П.адм.д. №234 по описа за 2023 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба на Г.К.А. с адрес ***, кандидат за кмет на с. Старчище, общ. Антоново от МК „Съюз на демократичните сили“/НДПС/, против Решение №114 от 30.10.2023 г. на ОИК-Антоново.

При извършване на проверка за редовност на постъпилата жалба съгласно чл. 459 ал.2 ИК, се установи, че в същата липсва формулирано искане, с което жалбоподателят сезира съда за произнасяне по оспореното решение съобразно правомощията му по чл.459, ал.10 от ИК, между които не е повторното преброяване на подадените гласове за кмет на кметство. Наред с това в несъответствие с изискването на чл. 459 ал.2 ИК жалбата е подадена само в един екземпляр директно до Административен съд – Търговище. Същата е постъпила на 07.11.2023г. в съда, т.е.ден след изтичане на 7-дневния срок за обжалване, а върху приложения куриерски плик липсва посочена дата на подаване на жалбата. Ето защо на основание чл.158, ал.1 от АПК във вр. с чл.459 ал.6 от ИК следва жалбата да се остави без движение и да се съобщи на жалбоподателя указанието да отстрани допуснатите нередовности по същата в срок от един ден от момента на получаване на съобщението, както и да представи доказателство за подаване на жалбата в законния 7-дневен срок/куриерска разписка за подаване на жалбата в куриерската служба/. Едва след изправяне на установените нередовности по жалбата съдът ще връчи препис от същата на ОИК – Антоново и ще изиска оспореното решение и материалите, свързани с него.

Воден от горното и на осн. чл.459 ал.6 от ИК във вр. с чл. 158, ал.1 от АПК, съдията - докладчик

Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ поради нередовности жалбата на Г.К.А. с адрес ***, кандидат за кмет на с. Старчище, общ. Антоново от МК „Съюз на демократичните сили“/НДПС/, против Решение №114 от 30.10.2023 г. на ОИК-Антоново.

ДА СЕ ИЗПРАТИ СЪОБЩЕНИЕ на жалбоподателя с указание, че в еднодневен срок от получаване на съобщението следва да отстрани следните нередовности по жалбата:

-         Да посочи искането си към съда за произнасяне по оспореното решение съобразно предвидените в чл. 459 ал.10 ИК законови възможности.

-         Да представи 1 бр.препис на жалбата за връчване на ответника.

-         Да представи доказателство за подаване на жалбата в законния 7-дневен срок/куриерска разписка за подаване на жалбата в куриерската служба/.

 

РАЗЯСНЯВА на жалбоподателя, че в случай на неотстраняване на констатираните нередовности в посочения срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане и производството ще бъде прекратено.

 

С оглед кратките процесуални срокове, предвидени в ИК, жалбоподателят да бъде уведомен за настоящото разпореждане на телефонния номер, посочен в жалбата.

 

След отстраняване на нередовностите или след изтичане на указания срок делото да се докладва на съдията – докладчик.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: