Решение по дело №406/2019 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 ноември 2019 г.
Съдия: Ирена Илкова Янкова
Дело: 20197240700406
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 септември 2019 г.

Съдържание на акта

                             Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                      

         

             380     20.11.2019 година   град Стара Загора

                

 

              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

 

 Старозагорският административен съд, в публично съдебно  заседание на двадесет и четвърти  октомври през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                  Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                   ЧЛЕНОВЕ:        ИРЕНА ЯНКОВА                                                 

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА 

 

При секретар Пенка Маринова              

И с участието на прокурор Петя Драганова                                                 

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА  КАН дело № 406 по описа  за 2019г., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

 

   Образувано е по касационна жалба на М.М. *** против решение № 448 от 30.07.2019г., постановено по АНД № 717/ 2019г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е потвърден като законосъобразен електронен фиш за налагане на глоба серия К, № 2483305 на ОД на МВР  – Стара Загора. 

   В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на закона и при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила – касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като необоснован направения от въззивния съд извод, че извършването на вмененото  нарушение на правилата по ЗДвП  е доказано по безспорен и несъмнен начин. Твърди, че , при постановяване на решението не е представен от АНО  като доказателство копие от протокол по т.2 от  заповедта за временната организация на движението по автомагистрала „ Тракия”, №РД-11-1330/19.12.2018 г. на агенция „Пътна инфраструктура”, от който да се установи, че същата  е влязла в сила и на посочения участък от пътя има валидно въведено ограничение на скоростта от 90 км/ч. Решението било постановено в несъответствие със закона  С подробно изложени съображения по наведените касационни основания е направено искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде отменен  като незаконосъобразен електронен фиш серия К, 2483305  на ОД на МВР  – Стара Загора. 

 

Ответникът по касационната жалба – Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - гр. Стара Загора не изпраща представител и не взема становище по подадената касационна жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество жалбата е основателна.

 

Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба на М.М.М.,  срещу електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система серия К,  2483305 на ОД на МВР  – Стара Загора, с който на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл. 182, ал.2, т.6 от ЗДвП, на М.М. е наложена глоба в размер на 700лв., за нарушение на чл. 21, ал.2 от ЗДвП. В електронния фиш е посочено, че на 20.12.2019г., в 11,27ч., в област  Стара Загора, община Стара Загора, АМ „Тракия”, км. 205, в посока към гр. Бургас, при ограничение на скоростта от 90 км/ч, въведено с пътен знак В-26 съгласно Заповед № РД-11-324/ 27.04.2018г. на АПИ, е установено извършване на нарушение при управление на МПС с рег. № ***, с установена скорост на движение от 151км/ч, при превишена стойност на скоростта 61 км/ч, като извършеното нарушение е заснето с мобилна радарна система TFR1-M и отчетен километров толеранс -3% .

                                                                                                                                                  

С обжалваното решение Старозагорския районен съд е потвърдил електронния фиш по съображения за формална изрядност и доказаност на административно наказателното обвинение. Приел е, че след като в електронния фиш е посочена заповедта, с която се въвежда временна организация на движението в този участък на автомагистралата  и тя при възобновяване на делото от съда  е приета като доказателство, тя доказвала, че е налице валидно ограничение на скоростта от 90 км./ч.  за този пътен участък от АМ „Тракия”. Приел е, че правилно е ангажирана отговорността на М., като законен представител на ”Доктор рент” ООД. Счел е  за неоснователно твърдението на жалбоподателя, че има законово регламентирана пречка за установяване на нарушения по чл. 21 от ЗДвП чрез мобилни автоматизирани технически средства и системи. Приел  е за несъстоятелни възраженията на жалбоподателя, касаещи валидността на клип № 3871.

 

           Решението на Старозагорският районен съд е постановено при неправилно приложение на материалния закон. 

 

Съдът не споделя извода на въззивния съд, че извършването на вмененото на санкционираното лице нарушение   е доказано по несъмнен начин. При първоначално разглеждане на делото в административно наказателната преписка е приложена заповед № РД-11-322 от 27.04.2018 година на Агенция „Пътна инфраструктура” . В хода на произнасянето районният съд  констатирал, че в ЕФ,  като въвеждаща ограничение на скоростта по АМ „ Тракия „ е посочена заповед № РД-11-1330/19.12.2018 г на Агенция „Пътна инфраструктура”. Поради което е възобновил съдебното дирене и е задължил ОД на МВР гр. Стара Загора да представи  заповед № РД-11-1330/19.12.2018 година и да посочи има ли връзка тя с приета като доказателство заповед № РД-11-322 от 27.04.2018 година

 Необосновано е прието, че по делото са налице доказателства за въведено с пътен знак В-26 съгласно Заповед № РД-11-1330/19.12.2018 година на АПИ ограничение на скоростта от 90 км/ч при движение по участъка от АМ „Тракия“ при км 205. В електронния фиш е цитирана  Заповед № РД-11-1330/19.12.2018 година на Агенция „Пътна инфраструктура“ за временна организация и безопасност на движението в участъка от км. 168+000 до км. 208+100, ляво и дясно платно на АМ „Тракия”, с която заповед е разпоредено въвеждането на ограничение на скоростта от 90км/ч в посочения участък. Но от съдържанието на заповедта не може да се установи считано от коя дата се въвежда ограничението на скоростта, доколкото въвеждането на ограничението се свързва с настъпването /изпълнението/ на определени условия, описани в т.2 на административния акт, за които няма данни кога са се осъществили. В изпълнение  на задължението си да докаже административнонаказателното обвинение  АНО е следвало да представи доказателства от коя дата заповедта е приведена в изпълнение и съотв от коя дата е въведено с пътен знак В-26 ограничението на скоростта в посочения участък на АМ „Тракия”. Но той не  е  изпълнил това свое задължение. Поради което настоящият касационен състав на съда намира, че  административно наказателното обвинение не е доказано по несъмнен начин.

С оглед на гореизложеното съдът прима, че решението на Старозагорския съд е неправилно,  постановено в несъответствие  с приложимия материален закон и , следва да бъде отменено и вместо него да се постанови друго с което електронен фиш за налагане на глоба серия К, № 2483305 на ОД на МВР  – Стара Загора  да бъде отменен, поради недоказаност на административно наказателното обвинение

  Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл последно от АПК, Старозагорският административен съд

 

        

                                             Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ решение № 448 от 30.07.2019г., постановено по АНД № 717/ 2019г.   по описа на Старозагорския районен съд , КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ:

         

               ОТМЕНЯ   електронен фиш за налагане на глоба серия К, № 2483305 на ОД  на МВР  – Стара Загора 

 

                          Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

 

 

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                 

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

                                                                       2.