Решение по дело №871/2020 на Районен съд - Шумен

Номер на акта: 260018
Дата: 17 септември 2020 г. (в сила от 17 ноември 2020 г.)
Съдия: Ростислава Янкова Георгиева
Дело: 20203630200871
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 май 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

260018/17.9.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, единадесети състав

На четвърти септември през две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                  Председател: Ростислава Георгиева

 

Секретар: Ил.Давидкова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №871 по описа на ШРС за 2020 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №И-4924/15.01.2020 год. на Кмета на Община Шумен, с което на В.Н.Д., с ЕГН**********,***, ап.6 e наложена глоба в размер на 100 /сто/ лева за нарушение на чл.17, ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, като излага подробно доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание се явява лично, като поддържа жалбата и моли наказателното постановление да бъде отменено, като излага конкретни мотиви в подкрепа на искането си.

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло, като в съдебно заседание излага съображенията си в тази насока. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 08.11.2019 год. около 10.00 часа във връзка с подаден сигнал била извършена проверка в гр.Шумен, северно от ул.Цар Освободител“ №6, до кръстовището между ул.“Алеко Константинов“ и бул.“Симеон Велики“ от служители при Община Шумен, при която било установено, че около съдовете за събиране на твърди битови отпадъци има разпилени отпадъци – кашони от осветителни тела, които се намирали на разстояние около 2 метра от контейнерите. От адреса, посочен на кашоните било установено, че същите са изхвърлени от лицето В.Н.Д.. От името на последния било подадено сведение, в което посочил, че на 07.11.2019 год. е оставил два кашона до контейнерите за смет, че същите са от доставка на стоки до офиса, в който работи и че е оставил същите до контейнера, тъй като на същото место е имало и други кашони. На жалбоподателят бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №11522/08.11.2019 год., като актосъставителят е посочил, че с описаното деяние е нарушена разпоредбата на чл.17, ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен. Актът е бил връчен на нарушителя лично, като го е подписал, излагайки, че няма възражения, като съображенията си за извършеното деяние е изложил в писмено сведение. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е депозирал допълнителни възражения. Въз основа на така съставения акт, съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №И-4924/15.01.2020 год. на Кмета на Община Шумен, с което на В.Н.Д., с ЕГН**********,***, ап.6 e наложена глоба в размер на 100 /сто/ лева за нарушение на чл.17, ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя С.Ж.С., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

По отношение на събраните в хода на производството гласни доказателства съдът намира, че изцяло следва да бъдат кредитирани показанията на свидетеля С.Ж.С., доколкото същите са еднопосочни, непротиворечиви и установяват изложената по-горе фактическа обстановка и по-конкретно факта, че по време на извършената на 08.11.2019 год. проверка действително около посоченият контейнер за твърди битови отпадъци е имало разпилени кашони.  Свидетелят е присъствал лично на извършената проверка и показанията му почиват не неговите преки възприятия на случилото се. В същото време показанията на свидетеля кореспондират и подкрепят изцяло изложената по-горе фактическа обстановка.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.17, ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен   Ръководителите на ведомства, учреждения, фирми, организации, учебни и други заведения и заведения за обществено хранене, както и собственици и наематели на магазини, жилищни сгради или поземлени имоти, управителните съвети /управителите/ на етажната собственост и гражданите са длъжни Да изхвърлят отпадъците на определените за това места и недопускат разпиляването им в сградите, по тротоарите и улиците и около съдовете за твърди битови отпадъци.

По делото се установява по безспорен начин, че жалбоподателят е изхвърлил обемисти кашони от осветителни тела до контейнера за събиране на твърди битови отпадъци, които впоследствие са били разпилени, заедно с други оставени на същото место кашони. В подкрепа на изложеното са събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства чрез разпита на свидетеля С., който по време на извършената проверка пряко е възприел разпилените кашони. В същата насока е и изложеното от страна на жалбоподателя в представеното по делото  писмено сведение от 08.11.2019 год., в жалбата и в съдебно заседание, в които не отрича,че именно той е оставил посочените кашони, като обяснява мотивите, поради които е осъществил деянието.  

В този смисъл съдът не кредитира твърдението на жалбоподателя, че е оставил посочените кашони извън контейнера, а не вътре в него, тъй като в близост не е имало контейнери за разделно събиране на отпадъците, а е искал да бъде съпричастен към идеята. В тази връзка от събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства чрез разпита на свидетеля С. се установява, че в действителност в близост на разстояние от около 200 метра има разположени контейнери за разделно събиране на отпадъците и в случай, че целта на  жалбоподателят е била отпадъците да бъдат събрани разделно е следвало да използва именно тези намиращи се в близост съдове. 

Съдът не споделя и твърдението на жалбоподателя, че нарушението осъществява признаците на „маловажен случай“ по смисъла на чл.28 от ЗАНН. При преценка на обстоятелството дали деянието се явява маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН съдът взе в предвид обществените отношения, които този вид норми охраняват. Имайки в предвид, че целите на Наредба №1 на ОБС шумен са поддържането и опазването на обществения ред, осигуряването на условия за спокойно обитаване, труд и отдих на гражданите, като регламентира и обществените отношения, свързани с опазването на общинските и други имоти; предназначени за общо ползване, реда за опазване на чистотата на околната среда на територията на Община Шумен, то следва да се приеме, че всяко едно такова нарушение, водещо до извод за нарушение на чистотата на околната среда, с оглед на обстоятелството, че в близост до местото се намират множество жилищни сгради, крие потенциален риск за здравето и спокойствието на намиращите се там граждани. В този смисъл съдът отново съобрази обстоятелството, че както бе посочено и по-горе, проверката е била извършена именно по повод на подаден сигнал от друго лице, вероятно живущо в близост. Ето защо, поради изложеното настоящият състав намира, че конкретния случай не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с други подобни случаи и не може да бъде квалифициран като маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН. В този смисъл е и изложения от административно-наказващият орган извод в самото наказателно постановление, който се споделя изцяло от настоящия съдебен състав.  

С оглед на изложеното съдът намира, че жалбоподателят действително е осъществил състава на нарушение по чл.17, ал.2 от    Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен. Административно-наказващият орган правилно е приложил общата санкционната разпоредба на чл.49, ал.7 от Наредба №1 на ОбС Шумен, доколкото за нарушението по чл.17, ал.2 от наредбата липса изрична санкционна норма.  Посочената разпоредба предвижда за физическите лица наказание „глоба“ в размер от 100 до 1000 лева  за други нарушения на наредбата. Съдът намира, че административно-наказващият орган правилно е издирил приложимата санкционна разпоредба, като правилно е индивидуализирал наказанието, налагайки на жалбоподателя наказание „глоба“ в законоустановения минимум, отчитайки тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност.

С оглед на всичко изложено настоящият състав намира, че обжалваното  наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.  

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №И-4924/15.01.2020 год. на Кмета на Община Шумен, с което на В.Н.Д., с ЕГН**********,***, ап.6 e наложена глоба в размер на 100 /сто/ лева за нарушение на чл.17, ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: