Споразумение по дело №2540/2017 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 494
Дата: 2 октомври 2017 г. (в сила от 2 октомври 2017 г.)
Съдия: Асен Иванов Даскалов
Дело: 20174430202540
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 септември 2017 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

 

година 2017-та                              град ПЛЕВЕН

РАЙОНЕН СЪД                                    дванадесети наказателен състав

 

на втори октомври през две хиляди и седемнадесета година

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН ДАСКАЛОВ

 

секретар БРАНИМИРА МОНОВА

прокурор ХРИСТО СУРДЖИЙСКИ

сложи за разглеждане докладваното от съдия ДАСКАЛОВ

НОХД № 2540 по описа за 2017 година

На именното повикване в 14.07 часа се явиха:

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно уведомена, представлява се от наблюдаващия прокурор Христо Сурджийски

ПОДСЪДИМИЯТ З.З.Л. редовно призован, явява се лично

Явява се адв. ***определена от АК – Плевен за служебен защитник на подсъдимия, съгласно Разпореждането за насрочване на делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът запитва подсъдимия дали поддържа искането си за сключване на споразумение и за назначаване на служебен защитник.

ПОДСЪДИМИЯТ – Господин съдия, признавам се за виновен и желая да сключа споразумение. Нямам възможност да упълномощя защитник. Съгласен съм да ме защитава адв. ***.

АДВ. ***– Запозната съм с материалите по делото и имам готовност да поема защитата на подсъдимия.

Съдът счита, че с оглед изразеното становище от страна на подсъдимия, че се признава за виновен, желае да постигне споразумение с Районна прокуратура Плевен за решаване на наказателното производство, като същевременно няма възможност да упълномощи защитник и интересите на правосъдието налагат участието на защитник, следва да бъде назначен адв. ***от Адвокатска колегия – Плевен за служебен защитник на подсъдимия З.З. Лицев при условията на чл.94 ал.1 т.9 НПК.

Поради това Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА на основание чл.384 ал.2 във вр. с чл.94, ал.1 т.9 НПК адв. ***от Адвокатска колегия – Плевен за служебен защитник на подсъдимия З.З.Л.  по НОХД № 2540/2017 г. по описа на РС – Плевен.

АДВ. ***– Имаме желание да сключим споразумение.

ПРОКУРОРЪТ – Имам готовност да предложа на подсъдимия и неговия защитник проект за сключване на споразумение, който да обсъдим.

Съдът намира, че следва да се даде възможност на страните да обсъдят проект на споразумение и да представят такова в писмен вид, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКЪСВА съдебното заседание в 14.09 часа.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да представят споразумение в писмен вид.

Съдебното заседание ПРОДЪЛЖАВА в 14.32 часа.

Явяват се прокурор Христо Сурджийски, адв. ***, подсъдимият З.Л..

ПРОКУРОРЪТ – Постигнахме съгласие за сключване на споразумение.

Съдът разяснява на страните правата им по чл.274 и 275 НПК, както и останалите им процесуални права.

ПРОКУРОРЪТ – Няма да правя отвод на съдебния състав, нови доказателствени искания нямам. Постигнали сме споразумение за решаване на настоящото производство.

АДВ. ***– Няма да правя отвод на съда, нямам нови искания. Моля да одобрите споразумението, което обсъдихме с прокурора.

ПОДСЪДИМИЯТ – Няма да правя отвод на съда, нямам нови искания. Моля да бъде одобрено споразумението.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за откриване на съдебното следствие за изслушване на постигнатото между страните споразумение, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с докладване на споразумението от прокурора.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми господин председател, постигнато е споразумение относно следното:

Подсъдимият З.З.Л. роден на *** ***, ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, осъждан, ЕГН: ********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 04.09.2017 година в град Плевен, управлявал лек автомобил „Мазда 323” с ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно - 1,97 на хиляда, установено по надлежния ред – с химическа експертиза № 543/05.09.2017 година, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343Б ал. І НК /НОХД № 2010/2015 година по описа на Районен съд – Плевен/ – престъпление по чл. 343Б, ал. ІІ НК.

За така извършеното престъпление, на подсъдимия З.З.Л. се налага наказание на основание чл. 343Б ал. ІІ НК във вр. с чл. 54  НК – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА и ТРИ МЕСЕЦА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание с ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА изпитателен срок  и ГЛОБА в размер на 500 лева.

Подсъдимият З.З.Л. роден на *** ***, ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, осъждан, ЕГН: ********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН и в това, че на 04.09.2017 година в град Плевен, управлявал лек автомобил „Мазда 323” с ***, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление - с Наказателно постановление № 17-0256-000216/05.04.2017 година на Началника на РУМВР – Долна Митрополия /в сила от 12.05.2017 година/ – престъпление по чл. 343В ал. ІІ НК.

За така извършеното престъпление, на подсъдимия З.З.Л. се налага наказание на основание чл. 343В ал. ІІ НК във вр. с чл. 54 НК – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание с ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА изпитателен срок и ГЛОБА в размер на 500 лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 ал.1 НК на подсъдимия З.З.Л. се определя едно общо най-тежко наказание измежду така наложените, а именно: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА и ТРИ МЕСЕЦА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание с ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА изпитателен срок  и ГЛОБА в размер на 500 лева.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

Разноски по делото не са направени.

Подсъдимият З.З.Л. декларира, че е съгласен с параметрите на настоящото споразумение, разбира последиците от същото, отказва се от разглеждане на делото по общия ред, както и че ДОБРОВОЛНО подписва споразумението.

Като взе предвид докладваните параметри на споразумението, Съдът намира, че се налага на страните да бъдат предложени промени в същото. На първо място във връзка с приложението на чл. 23 НК следва да се внесе уточнение дали към определеното най-тежко наказание следва да се присъедини едно от двете наказания в размер на 500 лева или и двете такива. На второ място дотолкова, доколкото по делото са представени в качеството на веществени доказателства 2 броя рег. табели с рег. № 936Н789, следва страните да вземат становище с оглед да вземат становище по отношение на тези веществени доказателства.

Водим от горното и на основание чл.382 ал.5 НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

На основание чл.382 ал.5 НПК, ПРЕДЛАГА на страните промени в споразумението, както следва: Да се уточни присъединяването на наказанието глоба в размер на 500 лева, съобразно изложеното по-горе и да се вземе изрично отношение по разпореждането с представените по делото веществени доказателства.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да обсъдят предложените от Съда промени в споразумението.

ПРОКУРОРЪТ: Правилно отбелязахте за глобата се касае, че не е присъединена глобата към първото наказание. Считам, че следва да коригирате и към глобата от 500 лева се присъедини и втората глоба в размер на 500 лева. Що се касае до веществените доказателства, не считам че същите са веществени по НПК, същите са иззети въз основа на разпоредба от ЗДвП. Видно е, че същите не са приобщени към материалите по досъдебното производство и не мисля, че могат да бъдат отнети по смисъла на чл. 53 НК. Касае се за регистрационни табели, които се издават от държавата. В резюме считам, че по делото няма иззети веществени доказателства, с които следва да се разпоредим при сключването на настоящото споразумение.

АДВ. ***  Присъединявам се към становището на представителя РП – Плевен за присъединяването на глобата в размер на 500 лева. По отношение на табелите да се намери оптимално решение, предоставям на съда. Най-малкото да се предоставят на органа по компетенция. Моля да одобрите споразумението.

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, признавам се за виновен, отказвам се от разглеждане на делото по общия ред, разбирам последиците от споразумението и доброволно го подписвам.

                                

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПОДСЪДИМ:                                ЗАЩИТНИК:

                   /Здр. Л./                                 /Б. ***/

 

 

ПРОКУРОР:

/Христо Сурджийски/

                                                                                                      

 

Съдът намира, че преди пристъпване към одобряване на споразумението, следва да бъдат присъединени към доказателствата по делото писмените материали по проведеното бързо производство, поради което 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл.283 НПК ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото писмените материали по бързо производство № Б-447 от 2017 година по описа на Районна прокуратура – Плевен.

Съдът намира, че така постигнатото споразумение по реда на чл.384,  във вр. чл.382, вр. чл.381 НПК между Районна прокуратура - Плевен, представлявана от прокурора Христо Сурджийски и адв. ***като защитник на подсъдимия З.Л. е допустимо.

Същото съдържа всички реквизити, визирани в разпоредбата на чл. 381 ал. V НПК и не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.  

Наказателното производство по делото следва да бъде прекратено предвид постигнатото между страните споразумение.

Водим от горното и на основание чл. 384, вр. с чл. 382, вр. чл. 381  и чл. 24 ал. 3 НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура - Плевен, представлявана от прокурора Христо Сурджийски и адв. ***като защитник на подсъдимия З.Л. и ВПИСВА в протокола за съдебно заседание окончателното му съдържание, както следва:

Подсъдимият З.З.Л. роден на *** ***, ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, осъждан, ЕГН: ********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 04.09.2017 година в град Плевен, управлявал лек автомобил „Мазда 323” с ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно - 1,97 на хиляда, установено по надлежния ред – с химическа експертиза № 543/05.09.2017 година, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343Б ал. І НК /НОХД № 2010/2015 година по описа на Районен съд – Плевен/ – престъпление по чл. 343Б, ал. ІІ НК.

За така извършеното престъпление, на подсъдимия З.З.Л. се налага наказание на основание чл. 343Б ал. ІІ НК във вр. с чл. 54  НК – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА и ТРИ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 НК се ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, както и ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева.

Подсъдимият З.З.Л. роден на *** ***, ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, осъждан, ЕГН: ********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН и в това, че на 04.09.2017 година в град Плевен, управлявал лек автомобил „Мазда 323” с ***, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление - с Наказателно постановление № 17-0256-000216/05.04.2017 година на Началника на РУМВР – Долна Митрополия /в сила от 12.05.2017 година/ – престъпление по чл. 343В ал. ІІ НК.

За така извършеното престъпление, на подсъдимия З.З.Л. се налага наказание на основание чл. 343В ал. ІІ НК във вр. с чл. 54 НК – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 НК се ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, както и ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 ал.1 НК на подсъдимия З.З.Л. се определя едно общо най-тежко наказание измежду така наложените, а именно: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА и ТРИ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 НК се ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 23, ал. 3 НК към същото наказание се присъединяват и наказанията ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева и ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

Разноски по делото не са направени. Страните приемат, че представените към делото 2 броя рег. табели с № 936Н789 не представляват веществени доказателства по настоящото дело.

Подсъдимият З.З.Л. декларира, че е съгласен с параметрите на настоящото споразумение, разбира последиците от същото, отказва се от разглеждане на делото по общия ред, както и че ДОБРОВОЛНО подписва споразумението.

Подсъдимият З.З.Л. декларира, че е съгласен с параметрите на настоящото споразумение, разбира последиците от същото, отказва се от разглеждане на делото по общия ред, както и че ДОБРОВОЛНО подписва споразумението.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 2540 от 2017 година по описа на Плевенски районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 14.56

 

 

СЕКРЕТАР:                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: