Решение по дело №364/2020 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 260011
Дата: 12 януари 2021 г. (в сила от 18 февруари 2021 г.)
Съдия: Росен Минков Стоянов
Дело: 20203220100364
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 декември 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 гр. Г.Т., 12.01.2021г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

            Районен съд – Г.Т., в публично заседание на дванадесети януари две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

Председател : Росен Стоянов

 

 

с участието на секретаря Радостина Стоянова разгледа докладваното от Председателя гр.д. № 00364 по описа на Районен съд – Г.Т., за 2020г.     

          Производството е по реда на чл. 12 и сл. от Закона за защита от домашното насилие.

Постъпила е молба с вх. № 260962/07.12.2020г. по описа на Районен съд – Г.Т. от от Н.И.Й. с ЕГН - **********,чрез адв. Д.Ч. от АК – Б., лично за себе си, с адрес за призоваване  гр. Г.Т., ул.П.П и съдебен адрес за призоваване и съобщения гр. Г.Т., обл.Д., В.А.срещу Д.Й.Ф. с ЕГН – **********, с адрес ***., с която моли съда да постанови решение за защита по силата, на което ответникът да бъде задължен да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо молителката, както и да му бъде забранено да приближава пострадалото лице на разстояние до 100м., жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалата за срок от осемнадесет месеца.

След като прецени събраните по делото доказателства по реда на чл.235 от ГПК, вр. чл. 13 от 33ДН съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Пострадалата Н.Й. и ответникът Д.Ф. живеели на съпружески начала от 19 години. В резултат на съжителството имат две деца А.Д.Ф с ЕГН – ********** и И. Д. Ф. с ЕГН – **********. От средата на септември 2020г. същите са във фактическа раздяла поради упражнено физическо насилие от Д.Ф. срещу пострадалат. След раздялата молителката заедно с децата си се преместила да живее в дома на родителите си находящ гр.Г.Т. на ул. „Пирин планина“ № 14. Н.Й. депозирала до Районен съд -Г.Т. искова молба по чл. 127, ал.2 от СК за уреждане на режима на родителски права, лични контакти между родители и деца, местоживеене на децата и месечна издръжка. До приключване на производството молителката не е ограничавала контактите на децата си с техния баща. Въпреки това Д.Ф. продължил да се държи агресивно спрямо молителката, родителите и сестра й.

На 17.11.2020г., в гр. Г.Т. Д.Ф. неочакван от никого нахлул в жилището на молителката в гр.Г.Т. и без да бъде предизвикан започнал да отправя обиди и закани, че запали Н.Й. и домът й, в който живее заедно с децата, родителите и сестра си. На същият ден Д.Ф. счупил страничното огледало на автомобила на пострадалата, който бил закупиен след тяхната след фактическа раздяла и бил паркиран непосредствено до жилищети й. Молителката често виждала Ф. да стои в паркиран близо до домът й автомобил и да наблюдава кога излиза и кога се прибира.

На 27.11.2020г. и на 02.12.2020г., в гр. Г.Т., Д.Ф. позвънил на мобилния телефон на едно от децата си, за да се свърже с молителката, тъй като същата отговаряла на повикванията му. В проведеният разговор отправил заплахи за палеж, обидни думи за молителката и майка й.

 За извършеният акт на домашно насилие Н.Й. освен декларация по чл. 9 ал. 3 от ЗЗСДН, е ангажирала гласни доказателства, както е съдебномедицинско удостоверение, като последното не касае периода на осъществено домашно насилие, от от него може да се направи извод за една системност във времето в действията на Ф..

По делото са събрани гласни доказателства, които намира за последователни логично подредени, без  вътрешно противоречие по между си, поради което са възприети от съда като достоверни.

Съобразявайки изложеното, съдът намира, че се събраха безспорни  доказателства, от които да се изведе описаната фактическа обстановка, и които категорично да потвърждават упражнено насилие.

С оглед на така установената фактическа обстановка  съдът намира, че по отношение на ищцата е бил осъществен  на 17.11.2020г., 27.11.2020г. и на 02.12.2020г. акт на домашно насилие, изразяващ се в психическо и емоционално посегателство върху заявителката, поради което следва да бъде предприети мерки за защита по чл.5, ал. І от ЗЗДН.

Предвид  всичко изложено съдът намира молбата за основателна, поради което на  заявителката  следва да бъде предоставена мярка за защита от домашно насилие чрез  следните ограничителни мерки: Да се задължи Д.Й.Ф. с ЕГН – **********, да се въздържа от извършване на  актове  на домашно насилие   срещу Н.И.Й. с ЕГН - **********. Да се забрани на Д.Й.Ф. с ЕГН – **********, да приближава на  разстояние по-малко от сто метра пострадалото лице Н.И.Й. с ЕГН - **********, нейното жилище, нейната месторабота и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице за срок от осемнадесет месеца.

Поради посочените съображения и на  осн. чл.5, ал.4 от ЗЗДН на ответникът  следва да се наложи глоба в минималния размер  от  200, 00 лева, както и на осн. чл.11, ал.2 от същия закон да му се възложи  да заплати държавната такса по делото в размер на 25, 00 лв.

На основание чл. 78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъдена да заплати на ищеца сумата от 450 лева, включваща разноски за заплатено адв. възнаграждение пред настоящата инстанция.

 

Предвид изложеното, съдът

 

 

РЕШИ:

 

Налага мерки за защита срещу физическо  домашно насилие, упражнявано над  Н.И.Й. с ЕГН - **********,***,   от Д.Й.Ф. с ЕГН – **********,***,  както следва:

Задължава Д.Й.Ф. с ЕГН – **********,***  да се въздържа от извършване на  актове  на домашно насилие срещу Н.И.Й. с ЕГН - **********,***. 

Забранява на извършителя Д.Й.Ф. с ЕГН – **********, да приближава на  разстояние по-малко от сто метра пострадалото лице Н.И.Й. с ЕГН - **********, нейното жилище находящо се в гр. Г.Т., обл. Д.,  ул. „Пирин планина“ №14, нейната месторабота и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице за срок от осемнадесет месеца.

Налага на Д.Й.Ф. с ЕГН – **********,  глоба в размер на двеста лева, като го осъжда  да заплати по сметка на съда държавната такса по делото в размер на 25, 00 лв.

Осъжда Д.Й.Ф. с ЕГН – **********, да заплати на Н.И.Й. с ЕГН – **********, сумата от 450лв.,  представляваща сторените от нея разноски по Договор за правна защита и съдействие.

Разпорежда за наложената глоба и за присъдената държавна такса служебно да се издаде изпълнителен лист.

  

Да се издаде заповед  за защита, преписи от която да се връчат на страните и на Районно управление - Г.Т. при ОД на МВР - Д..

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Д., в 7 дневен срок от съобщаването.

 

 

 

 

           Съдия:

                                                        / Р. Стоянов /