Разпореждане по дело №169/2020 на Окръжен съд - Търговище

Номер на акта: 260018
Дата: 28 септември 2020 г.
Съдия: Ангел Георгиев Павлов
Дело: 20203500200169
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 24 септември 2020 г.

Съдържание на акта

                Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е №

                                                  

                      гр.Търговище, 28.09.2020 г.

 

Подписаният Ангел Павлов съдия-докладчик по НОХД  № 169 по описа на Окръжен съд Търговище  за 2020 г, в закрито заседание на двадесет и осми септември, две хиляди и двадесета година, като поставих на разглеждане делото, установих следното:

Производството пред първата инстанция е образувано по реда на чл.247,ал.1,т.1  от НПК - по внесен в съда обвинителен акт против подсъдимия Д.М.Д. ***  по обвинение в престъпление по чл.343 ал.1 б. „в“ вр. с чл.342 ал.1 от НК. Към ОА са  приложени и преписи за връчване на подсъдимия, съгласно  чл.247,ал.3 НПК.

След проверка на въпросите, посочени в чл.247а от НПК съдията-докладчик констатира следното: Образуваното НОХД е за престъпление извършено в административно-териториалните граници на Община Търговище, поради което е подсъдно като първа инстанция на Търговищки окръжен съд, съгласно чл.35,ал.2, чл.36,ал.1 НПК. Ето защо са налице предпоставките за насрочване на делото в разпоредително заседание, за което следва да се призоват лицата по чл.247б от НПК.

Водим от горното, съдията-докладчик

 

                      Р   А   З   П   О   Р   Е   Д   И :

 

ПРЕДАВА НА СЪД подсъдимия Д.М.Д. *** , ЕГН-**********, по обвинение в престъпление по чл.343 ал.1 б. „в“ вр. с чл.342 ал.1 от НК  .

Внася НОХД № 169/2020 г. на Окръжен съд Търговище за разглеждане в разпоредително заседание, което  насрочва за 30.09.2020 г. от 10.00 ч.

Състав на съда в разпоредителното заседание – чл.28,ал.1,т.2 НПК – съдия и двама съдебни заседатели, които да се определят на случаен принцип.

Да се призоват: прокурор от О.п.г.  Т. подсъдимия,  упълномощения му защитник адв.Дамян Моллов-  АК Търговище , пострадалите и поверениците на пострадалите – адв. Мънкова – САК и адв. Демирева - САК.

На осн.чл.247б,ал.1 от НПК на подсъдимия да се връчи препис от обвинителният акт, като му се съобщи за насроченото разпоредително заседание и да му се даде възможност за писмен отговор в 7-дневен срок от уведомяването, по въпросите визирани в чл.248,ал.1 от НПК, а именно:  

1. подсъдно ли е делото на съда;

2. има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство;

3. допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници;

4. налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

5. разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация;

6. взетите мерки за процесуална принуда;

7. искания за събиране на нови доказателства;

8. насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

На подсъдимия да се укаже също, че има право да упълномощи своевременно защитник,  с който да се яви в с.з., респ. възможността да му бъде назначен защитник в случаите по чл. 94,ал.1 от НПК, както и че делото може да бъде разгледано и решено в негово отсъствие при условията на чл.269 от  НПК, съгласно чл. 254, ал.4 от НПК.

На пострадалите от престъплението Фатме Сюлейманова Сюлейманова и Ерхан Сюлейманов Сюлейманов, да се укаже правото да предявят граждански иск за имуществени вреди от престъплението и да се конституира като граждански ищец и/или частен обвинител в наказателния процес. Да се укаже също, че това право се преклудира  до започване на разпоредителното заседание, съгласно чл.77, ал.3 и чл.85,ал.3 НПК.

Предоставя възможност на прокурора от О.п.Т. подсъдимия и пострадалите възможност да се запознаят с материалите по делото и да направят необходимите извлечения, както и да дадат отговор по въпросите /изчерпателно посочени по-горе в настоящото разпореждане/, които са обсъждат в разпоредителното заседание, както и да направят своите искания.

 

 

 

                                              СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК:  

                                                              / Павлов/