Определение по дело №230/2019 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 454
Дата: 14 май 2019 г.
Съдия: Кремена Григорова Борисова
Дело: 20197270700230
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 25 април 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен, 14.05.2019г.

 

Административен съд - град Шумен, в закрито заседание на четиринадесети май две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

 

                                              Административен съдия: Кремена Борисова

 

като разгледа докладваното от административния съдия АД № 230 по описа за 2019г. и за  да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано въз основа на искова молба, депозирана от Земеделски институт - Шумен, със седалище и адрес на управление гр.Шумен, бул.Симеон Велики №  3, с ЕИК *********, представлявано от директора проф. дн  Апостол Петров Апостолов, действащ чрез пълномощник и процесуален представител адв.Лъчезара Великова от ШАК, срещу Община Шумен, с ЕИК *********, със седалище гр.Шумен, бул.Славянски №  17, представлявана от кмета Любомир Христов, с която на основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ се претендира обезщетение за причинени имуществени вреди – платено адвокатско възнаграждение за осъществено процесуално представителство  в размер на 400,00 лева по ВАНД № 3379/2018г. по описа на Районен съд-гр.Шумен, в което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № №0021/06.12.2018г., издадено от секретаря на Община Шумен. 

Съдът констатира, че към исковата молба не е приложен документ за внесена държавна такса, въпреки, че съгласно чл.12, ал.3, предл.2 от АПК и чл.9а от ЗОДОВ, при предявяване на иск по ЗОДОВ от юридическите лица се събира държавна такса в размера по чл.2а, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, а именно в размер на 25 лева.

На следващо място, с оглед установяване на процесуалната правоспособност на ищеца - държавно учреждение, на последния следва да се укаже да представи заверено копие от Правилника за устройството и дейността на Земеделски институт - Шумен.

От изложеното е видно, че съдът е сезиран с нередовен иск, който не отговаря на изискванията на чл.128, т.2 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК, поради което същият следва да се остави без движение, като на ищеца се укаже да отстрани констатираните нередовности в едноседмичен срок от съобщаването на настоящото определение.

Водим от горното съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ искова молба, депозирана от Земеделски институт - Шумен, със седалище и адрес на управление гр.Шумен, бул.Симеон Велики №  3, с ЕИК *********, представлявано от директора проф. дн  Апостол Петров Апостолов, действащ чрез пълномощник и процесуален представител адв.Лъчезара Великова от ШАК, срещу Община Шумен, с ЕИК *********, със седалище гр.Шумен, бул.Славянски №  17, представлявана от кмета Любомир Христов.

ДАВА едноседмичен срок на ищеца Земеделски институт - Шумен, считано от получаване на настоящото определение, да изправи констатираните нередовности, като:

- внесе държавна такса в размер на 25 (двадесет и пет) лева  по сметка на Административен съд - гр.Шумен и представи вносната бележка по делото;

- представи заверено копие от Правилника за устройството и дейността на Земеделски институт - Шумен.

В съобщението до ищеца да се впише изрично указание, че при неотстраняване на констатираните нередовности в указания от съда срок, исковата молба ще бъде върната, а образуваното въз основа на същата дело ще бъде прекратено.

След изпълнение на указанията или изтичането на указания срок, делото  да се докладва на съдията - докладчик за насрочване или прекратяване.

                                                    

              

                                   Административен съдия: