Определение по дело №2023/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2297
Дата: 7 декември 2022 г.
Съдия: Чавдар Димитров Димитров
Дело: 20227040702023
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 25 ноември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

2297                                   07.12.2022г.                          гр.Бургас

БУРГАСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                   ТРЕТИ СЪСТАВ

На седми декември                                             две хиляди двадесет и втора година

в закрито заседание в следния състав:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Чавдар Димитров

като разгледа докладваното от съдия Димитров

адм. дело № 2023 по описа за 2022г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по исковата претенция на К.З.К. ***, чрез адв. М.Д. БАК, против Военновъздушните сили на Република България, представлявани от командира на ВВС генерал – Майор Димитър Петров, с правно основание чл.1, ал.1 ЗОДОВ, вр. чл.203 АПК,  с цена на иска 1500,00 лева, представляваща претендирано обезщетение за причинени неимуществени вреди на същата стойност и законна лихва, считано от датата на извършване на деликта – 09.09.2022г., ведно с разноските по делото и е свързано с изнесени констатации за противоправно поведение на ищеца (непристойно и внушаващо за интимна връзка между него и редник Кирилова) според обстоятелствените части на два броя заповеди РД – 01 – 372 и РД – 01 – 373, ведно с изчитането им от дисциплинарнонаказващия орган пред целия личен състав на военното формирование, което породило у ищеца чувство на обида и унижение, и накърнило личното му достойнство, както и професионалната и военна чест на ищеца. Причинило е семейни проблеми, довело е до значително отслабване на жалбоподателя. Предявяването на претенцията се обосновава с невярното съдържание на изложените против К. твърдения и по-късната отмяна на тези заповеди.

Така предявените претенции съдът е намерил за допустими, но нередовни, като несъответстващи на част от изискванията на чл.127 от ГПК, вр. чл.144 АПК. Констатирано е било това, че в нарушение на разпоредбата на чл.127, ал.1, т.4 липсва пълно изложение на обстоятелствата на които се основава иска. Указано е било на ищеца, че посочена следва да бъде продължителността на болките и страданията, породени у него, както и това каква е връзката на третата посочена заповед с вредоносния резултат, след като не се твърди нейното съдържание да съдържа позорящи жалбоподателя обстоятелства.

Във връзка с такададените указания, в отговор на Определение № 2232/29.11.2022г., постановено по настоящото дело, е постъпило уточнение на исковата молба, с което от една страна не е била уточнена връзката на третата заповед с вредоносния резултат, поради което Съдът приема, че такава липсва. От друга страна е било уточнено това, че причинените болки и страдания продължават и към настоящия момент, без да бъде конкретизиран времевия диапазон на претенцията за обезвреда. Това обстоятелство се явява допълнително основание за повторно оставяне на исковата претенция „без движение“ с искане за въвеждане на допълнителни уточнения с цел уточняване на същата нередност.

 

Воден от горното, Административен съд Бургас, III – състав:

 

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба на К.З.К. ***, чрез адв. М.Д. БАК, против Военновъздушните сили на Република България, представлявани от командира на ВВС генерал – Майор Димитър Петров, с правно основание чл.1, ал.1 ЗОДОВ, вр. чл.203 АПК,  с цена на иска 1500,00 лева.

ПРЕДОСТАВЯ 7-дневен срок от уведомяване на ищеца, в който същият да следва да направи уточнение във връзка с продължителността на болките и страданията, породени у него, а именно това обезщетение за какъв период от време претендира ищеца с настоящата искова молба.

 

ПРЕДУПРЕЖДАВА ищеца К.З.К. ***, че при неизпълнение на горните указания в срок производството по делото ще бъде прекратено, а исковата молба оставена без разглеждане и върната на ищеца.

 

Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

                                                                                            СЪДИЯ: