Присъда по дело №240/2009 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 64
Дата: 26 май 2009 г. (в сила от 11 юни 2009 г.)
Съдия: Даниел Йорданов
Дело: 20094110200240
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 27 февруари 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р И С Ъ Д А

 

 

 

 

                              26.05.2009 г.              гр. ВЕЛИКО  ТЪРНОВО

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД                                                   ВТОРИ  СЪСТАВ

На 26.05.2009  г.

В публично  заседание  в следния  състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Й.

 

 

Секретар: В. И.

Прокурор: К. Л.

като разгледа  докладваното от  съдията

НОХ дело  номер 240 по  описа  за  2009 година.

 

Съдът  като взема предвид закона и данните  по делото  присъди:

 

ПРИЗНАВА  подсъдимия Б.Б.  Б.  роден  на 31.07.1962 г. в гр. Левски,  живущ ***,  женен, със средно  специално образование, работи,  неосъждан,  с ЕГН ********** за ВИНОВЕН  в това,  че на 18.02.2009 г.,  около  16,50 ч.,  в гр. В. Търново, на  кръстовище  между  улиците Ц. Церковски  и  Асен Златаров, в  посока  ул. В. Левски, управлявал МПС -  лек  автомобил  „Опел Астра” с рег. № ВТ 25-70 АТ,  с концентрация  на алкохол в кръвта  си над 1,2  на хиляда – 2,47 на хиляда, установено по надлежния   ред  с химическа  експертиза  № ІІІ – 70 от 24.02.2009 г.,  поради което и на осн. чл. 343 Б,  ал. 1  от НК вр. с чл. 36  и чл. 54 от НК  го  осъжда  на  ТРИ  МЕСЕЦА  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На  осн. чл. 66  от НК  отлага  изтърпяването  на така наложеното  наказание  за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На  осн. чл. 343 Г от НК  на подсъдимия Б.Б.  Б. се налага  и наказание  ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА  УПРАВЛЯВА МПС  за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА,  като  на  осн. чл. 59, ал. 4  от НК при  изпълнение  на  това наказание  се  приспада  времето, през което за  същото  деяние подсъдимият е бил лишен  по административен  ред от това  право,  считано  от 18.02.2009 г.

          ОСЪЖДА  ПОДСЪДИМИЯ Б.  Б.Б.       да  заплати  по  сметка  на  ВТРС  направените по делото  разноски  в размер  на 24 лв. и  5  лв. ДТ  за  издаването  на изпълнителен  лист.

ПРИСЪДАТА   може да  се  обжалва или протестира  в  15  дневен  срок  от  днес,   пред ВТОС.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

         

                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

         М О Т И В И към НОХД № 240/2009 год. по описа на ВТРС

 

 

 

Обвинението срещу подсъдимия Б.Б.Б.,*** Търново, е по чл.343 б, ал.1 от НК, затова, че на 18.02.2009 год., около 16.50 часа,  в гр.В.Търново, на кръстовище между улиците Цанко Церковски и Асен Златаров, в посока ул. Васил Левски, управлявал МПС лек автомобил “Опел Астра”, с рег. № ВТ 25 70 АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда – 2.47 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза № III-70/24.02.2009 год.

 

Представителят на ВТРП поддържа повдигнатото обвинение, като счита, че същото е безспорно доказано от събраните по делото доказателства. Моли съда за налагане на минимално наказание с приложението на чл.66 от НК, като и  наказание лишаване от правоуправление.

Защитникът на подсъдимия, по отношение на когото съдебното производство е водено задочно, също не оспорва фактическата обстановка. Моли за налагане на минимални наказания.

 

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, намери за установено следното :

Подсъдимият Б.Б.Б. е роден на 31.07.1962 год., в гр. Левски. Неосъждан. Същият е правоспособен водач на МПС, като притежава категории ”В” и “М”” /според справка от 19.02.2009г. на сектор КАТ при ОДП –В.Търново/.

На 18.02.2009 год., подсъдимият  Б.,*** Търново собствения си л.а. „ОПЕЛ АСТРА", с peг. № ВТ 25 70 АТ. На кръстовището, образувано от улиците Цанко Церковски  и Асен Златаров, бил спрян за проверка от Р.В. и К.К. -младши автоконтрольори към група „ПП” при ОД на МВР - В.Търново.

Подсъдимият бил изпробван с техническо средство „Дрегер 7410”, с фабр. № 0261, за установяване липсата или наличието на алкохол в кръвта. При извършената проверка уредът отчел алкохол над 1,2 на хиляда - 1,94 промила. Подсъдимият Б.Б. оспорил резултата на техническото средство, след което въз основа на издадения талон за медицинско изследване в СО-МОБАЛ гр.В.Търново му била взета кръвна проба.

Видно от заключението на съдебно – химическата експертиза в кръвта на подс. Б. е установено количество алкохол – 2.47 промила.

Видно от приложената по делото справка за съдимост, подс. Б. не е осъждан.  

С оглед на установеното се налагат следните правни изводи :

Подсъдимият е осъществил състава по чл. 343 б,  ал.1 от НК.

От обективна страна, подс. Б. е управлявал МПС, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 промила, установена по надлежния ред – чрез химическо изследване на кръвна проба.

От субективна страна, при извършване на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, подс. Б. е действал умишлено,  като е съзнавал обществената опасност на деянието, знаел е за съществуващата забрана да се управлява МПС след употреба на алкохол в установените количества, но въпреки това е извършил престъпното деяние.

Отегчаващи отговорността обстоятелства не се разкриват.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отчете – чистото съдебно минало на подсъдимия, направените самопризнания и изразеното критично отношение към извършеното в хода на досъдебното производство.   

Определяне и индивидуализация на наказанието.

За умишленото престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок до една година. Съдът, като взема предвид наличието на изброените по-горе смекчаващи отговорността обстоятелства и липсата на отегчаващи такива, счете, че следва да се наложи наказание лишаване от свобода в  минималния предвиден размер. Ето защо, съдът му наложи наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, изтърпяването на което, при наличието на предпоставките на чл.66 от НК отложи за срок от три години.

                       Разпоредбата на чл.343г от НК предвижда и кумулативно налагане на наказание лишаване от правоуправление, което съдът индивидуализира в размер на шест месеца, считайки, че така определените наказания ще изпълнят най – добре целите на специалната и генерална превенция. На основание чл.59, ал.4 от НК, при изпълнение на това наказание, съдът е приспаднал времето, през което за същото деяние подсъдимият е бил лишен по административен ред от това право, считано от 18.02.2009 год.

Присъдиха се и направените по делото разноски

 По тези съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :