Решение по дело №3820/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 15
Дата: 7 януари 2020 г. (в сила от 1 февруари 2020 г.)
Съдия: Виолета Веселинова Низамова
Дело: 20195330203820
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 21 юни 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 15

гр. Пловдив, 07.01.2020г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, Наказателна колегия, в открито съдебно заседание на седми ноември, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВИОЛЕТА НИЗАМОВА

                                                                                         

при участието на секретаря Сийка Радева, като разгледа докладваното от съдията АНД № 3820/2019г. по описа на ПРС, ХХV нак. състав, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 59 и сл. ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 19-1030-002388/29.03.2019г., издадено от Началник Група към ОДМВР Пловдив, с което на Н.И.П., ЕГН **********, е наложено административно наказание „глоба” в размер на 750 /седемстотин и петдесет/ лева и „лишаване от право на управление на МПС” за 3 /три/ месеца, на основание чл. 182, ал. 1, т. 6 от Закон за движение по пътищата /ЗДвП/, за извършено нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, установено със СПУКС „ATCC- ARH-CAMS1“ № 11743 са, както и на основание Наредба N Iз-2539 на МВР са отнети 12 контролни точки.

Жалбоподателят, Н.И.П., по съображения, изложени в жалбата, моли съда да отмени процесното наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно. Редовно уведомен от предходното съдебно заседание чрез адв. Р.И., не се явява и не изпраща процесуален представител.

Въззиваемата странасектор „ПП” при ОД на МВР – Пловдив, не изпраща представител в съдебно заседание, редовно призована.

Съдът, като се запозна с материалите по делото и прецени законосъобразността на обжалваното наказателно постановление с оглед произнасяне по същество, намира за установено следното:

На 15.09.2018г. в 12:19 часа в гр. Пловдив, на бул. „Марица“ № 160, посока изток, жалбоподателят Н.И.П., като водач на лек автомобил „Форд Галакси” с рег. № …, извършил нарушение за скорост, установено и заснето със СПУКС „ATCC- ARH-CAMS1“ № 11743 са, снимка № 0088594, като при разрешена скорост от 50 км/ч е установена скорост от 104 км/ч, след отчитане на толеранс на измерената скорост от минус 3 км/ч или превишение на разрешената скорост с 54 км/ч. По делото е установено, че горепосоченото МПС е с регистриран с. В. В. К.

На 05.02.2019г. жалбоподателят П. попълнил декларация по чл.188 от ЗДвП, в качеството на ползвател, че на процесната дата и в процесното място, е управлявал описания лек автомобил, с рег. № …

 За така констатираното нарушение срещу жалбоподателя П. бил съставен АУАН с бл. № 229155/06.03.2019г. за нарушение по чл. 21, ал. 1 ЗДвП. Актът бил съставен  в негово присъствие, който се запознал с него и го подписал с изричното отбелязване, че няма възражения. Получил и препис от АУАН.

Въз основа на АУАН, било издадено и обжалваното наказателно постановление, с което за същото нарушение и идентична квалификация, на жалбоподателя било наложено административно наказание „глоба” в размер 750 лв и лишаване от право на управление на МПС за 3 месеца, на основание чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП.

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена от свидетелските показания на актосъставителя А.Г.П., от приобщените по делото писмени доказателства - АУАН, Протокол за използване на автоматизирано техническо средство или система от 15.09.2018г., Удостоверение за одобрен тип средство за измерване № 17.09.5126, писмо от Български институт по метрология, че конкретното техническо средство е преминало приключила проверка, в която е установено, че същото съответства на одобрения тип, снимков материал оправомощителна заповед, справка регистрация на процесното МПС, инструкция, писмо с рег. № 103000 – 16399/14.10.2019г. на ОД на МВР Пловдив, декларация по чл.188 от ЗДвП, справка за нарушител/водач, които съдът кредитира с доверие.

Като прецени изложената фактическа обстановка с оглед нормативните актове, регламентиращи процесните отношения и при цялостната служебна проверка на акта, на основание чл.313 и чл.314 от НПК, вр. чл.84 от ЗАНН,  настоящият състав на Пловдивски районен съд,  достигна до следните правни изводи:

Жалбата се преценява като ДОПУСТИМА, тъй като е подадена в срок от лице, което има правен интерес от това.

Разгледана по същество, жалбата се преценя като ОСНОВАТЕЛНА.

Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, при избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава определените стойности на скоростта в kм/ч, които за пътно превозно средство от Категория В за населеното място е 50 км/ ч., извън населено място - 90 км/ч., а по автомагистрала - 140 км/ч.

 Съдебния състав счита, че действително се установява нарушение за скорост по чл.21, ал.1 от ЗДвП от страна на жалбподателя, тъй като на 15.09.2018г. в 12:19 часа в гр. Пловдив, на бул. „Марица“ № 160, посока изток, същият, като водач на лек автомобил „Форд Галакси” с рег. № …, е извършил превишение на скоростта с 54 км/ч, при установена скорост от 104 км/ч, след отчитане на толеранс на измерената скорост от минус 3 км/ч и максимално разрешена 50 км/ч. в населено място, заснето със СПУКС „ATCC- ARH-CAMS1“ № 11743 са, снимка № 0088594. Всъщност самият жалбподател признава по същество нарушението  отразеното в декларация от 05.02.2019г.

Въпреки установеното нарушение, при извършената служебна проверка, съдът констатира допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, свързани с опорочоване на процедурата по откриване на действителния извършител и съставяне на АУАН, водещи до отмяна на обжалваното наказателно постановление по следните съображения:

В конкретния случай се установява, че е заснето нарушение по чл.21, ал.1 от ЗДвП на 15.09.2018г. с лек автомобил „Форд Галакси” с рег. № …, собственост на В. В. К. На 05.02.2019г. жалбоподателят Н.П. попълнил декларация по чл.188 от ЗДвП, в която посочил, че в качеството на ползвател, на процесната дата и в процесното място, е управлявал описания лек автомобил. Именно въз основа на декларацията е бил съставен АУАН. Тук следва да се отбележи, че изрично разпоредбата на чл. 186, ал.4 от ЗДвП предвижда при нарушения, установени с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, на собственика, на когото е регистрирано превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - на управителя му, се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка да се яви в съответната служба за контрол в едномесечен срок от получаването й, за да му бъде издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. При неявяване в определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено управлението на моторното превозно средство, на собственика или на управителя на юридическото лице - собственик на моторното превозно средство, се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша. Ал.5 на същия чл.186 от ЗДвП е отразено „на лице, посочено с декларация от собственика на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението…”. От цитираните разпоредби се формира еднозначният извод, че конкретната декларация по чл.188 от ЗДвП се подава единствено от собственика на автомобила, не от друго лице. Като при спазена процедура и заяване на друг водач от собственика, да се анулира евентуално съставения АУАН и едва тогава да се предриемат стъпки към ангажиране на административнонаказателна отговорност спрямо действителния водач. В този смисъл, в случая неправилно декларацията по чл.188 от ЗДвП е била попълнена не от собственика, а от жалбподателят П. - ползвател, като наличната по делото декларация от него не би могла да попълни законодателното изискване, предвид което отговорността би била оставаща за собственика на автомобила. Иначе принципно по аргумент на противното от чл.186 ал.1 от ЗДвП, в случаите когато се предвижда за нарушение с превишена скорост - лишаване от право или контролни точки, следва да се състави АУАН, вместо електронен фиш.

На следващо място, видно от депозираното до съда писмо с рег. № 103000 – 16399/14.10.2019г. на ОД на МВР Пловдив, в което не се описва по друг начин горепосочената процедура, прави впечатление, че снимковият материал, въз основа, на който е установено нарушението, постъпва в „система за управление на административнонаказателна дейност”, след приключване на работа с техническото средство ARH CAM S1 за съответния ден, което води до извода, че още към датата на нарушението на 15.09.2018г., контролните органи  са разполагали с информацията кой е собственик на процесния автомобил и са могли да предприемат стъпки към съставяне на АУАН, респ. да му предоставят възможността да попълни декларация по чл.188 от ЗДвП за отразяване на действителния водач, ако не е собственикът, но в случая не е станало така.

Коментираните нарушения съществено са опорочили процедурата по откриване на действителния извършител и съставяне на ауан, поради което съдът намира, че процесното наказателно постановление, като издадено въз основа на порочен акт, се явява незаконосъобразно. 

Единствено за по-голяма прецизност, съдът констатира неправилно определен размер на наложеното административно наказание – глоба. По силата на чл. 182, ал. 1, т. 6 от ЗДвП,  за превишаване над 50 kм/ч  на нарушителя се налага глоба в размер на 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.  В случая, доколкото се приема за установена скоростта от 104 км/ч на конкретното МПС, след приспаднат толеранс от – 3 км/ч, т.е. не е налице хипотезата за допълнителни 5 км/ч превишаване, е следвало да се определи наказание във фиксирания размер от 700 лв, а не 750 лв, както е наложено.

  Поради горните мотиви, обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно от процесуална страна и следва да се отмени.

  Ето защо, Пловдивският районен съд, ХХV н. с.

                                          

                                              Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 19-1030-002388/29.03.2019г., издадено от Началник Група към ОДМВР Пловдив, с което на Н.И.П., ЕГН **********, е наложено административно наказание „глоба” в размер на 750 /седемстотин и петдесет/ лева и „лишаване от право на управление на МПС” за 3 /три/ месеца, на основание чл. 182, ал. 1, т. 6 от Закон за движение по пътищата /ЗДвП/, за извършено нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, установено със СПУКС „ATCC- ARH-CAMS1“ № 11743 са, както и на основание Наредба N Iз-2539 на МВР са отнети 12 контролни точки.

 Решението подлежи на обжалване пред ПАС по реда на гл. XII АПК и на основанията в НПК, в 14-дневен срок от получаване на съобщението до страните за постановяването му.

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

С.Р.