Определение по дело №160/2020 на Районен съд - Тетевен

Номер на акта: 260018
Дата: 7 октомври 2022 г.
Съдия: Марио Димитров Стоянов
Дело: 20204330100160
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 март 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

Град Тетевен, 07.10.2022 година.

 

 

           ТЕТЕВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД-втори състав,в закрито заседание

На седми октомври

През две хиляди двадесет и втора година,в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРИО СТОЯНОВ

Като разгледа докладваното гр.дело  № 160 по описа на Районен съд-град Тетевен за 2020 година и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.83,ал.2 от ГПК.

            Предявена е искова молба от К.Б.М. ***,с която е предявен осъдителен иск с цена от 15 000 лева и сочено основание чл.45,ал.1 от ЗЗД.

            Ищецът е поискал да бъде освободен от заплащане на държавна такса на основание чл.83,ал.2 от ГПК,поради обстоятелството, че не разполага с финансова възможност да я плати.Приложена е декларация към молбата за семейно и материално положение и имотно състояние.

            В предвид размера на предявения осъдителен иск и чл.1 от Тарифа за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК,дължимата държавна такса в случая е в размер на 600.00 лева,която следва да бъде заплатена от ищеца с предявяване на исковата молба.

            С определение от 07.05.2020г съдът е освободил ищеца от заплащане на дължимата държавна такса.

            С допълнителна молба от 28.09.2022г ищецът е поискал да бъде освободен от заплащане и на определени разноски за вещи лица по назначената комплексна експертиза

            Съобразявайки данните по делото за възрастта,семейното и материално положение на същия,удостоверени в декларация представена с исковата молба,както и служебно събраните доказателства,настоящия решаващ състав намира,че са налице предпоставките на чл.83,ал.2 от ГПК за уважаване на молбата на ищеца.

            Обстоятелствата, че страната е в трудоспособна възраст и в добро здравословно състояние, не могат да гарантират сигурна заетост и получаване на доходи от трудова дейност, т. е. не може да се приеме, че молителят е в обективна възможност да реализира доходи, още повече тази възможност да отрича наличие на основание за освобождаване от внасяне на държавни такси и разноски. Следва да се има предвид, че основателността на искането се преценява с оглед наличието на средства на лицето към момента, в който е направено, а не с оглед бъдещи хипотетични доходи.Към релевантният момент са налични данни,че ищецът е безработен.

            По изложените съображения,съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

            ОСВОБОЖДАВА  К.Б.М. *** внасяне на разноски за вещи лица в размер на 300.00 лева.

            Определеното възнаграждение за вещи лица да се изплати от бюджета на съда.

            Определението не подлежи на обжалване.   

 

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: