Определение по дело №2677/2019 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2432
Дата: 26 септември 2019 г.
Съдия: Марияна Пенчева Бахчеван
Дело: 20197050702677
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 24 септември 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ ………………………………….г., гр.Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ХІХ състав, в закрито заседание на 26.09.2019г., като разгледа докладваното от съдия МАРИЯНА БАХЧЕВАН административно дело 2677/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.203 от АПК във връзка с чл.1 ал.1 от ЗОДОВ. Разглежда се в условията на чл.226 от АПК – ново разглеждане от първоинстанционния съд след отмяна на предходното решение от ВАС.

Образувано е по исковата молба на С.З.Й. срещу Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ с предявени два иска: иск за неимуществена вреда в размер на 5 000 лева и иск за имуществена вреда в размер на 4.20 лева, представляваща платена такса за издадена служебна бележка за недължимост на данък върху превозното средство, необходима за преминаване на технически преглед.

Ищецът трябва да уточни от какви действия или бездействия са настъпили имуществената и неимуществената вреди: дали от неуспешния опит да бъде извършен технически преглед на автомобила му, поради бездействието на ИА „АА“ да поддържа електронната система в актуално състояние, отчитащо действителната реална дължимост на данъка върху МПС  или от действието на органите на ответника, с което му е поискано удостоверение, че не дължи  данък върху превозното средство. Необходимо е да конкретизира поотделно периода на настъпване на двете вреди, както и да посочи в какво се изразява неимуществената вреда. Като в негова тежест е да докаже самото настъпване  на имуществената и неимуществената вреда и причинно-следствената връзка между действията или бездействията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и вредата. Всички негови твърдения трябва да бъдат обусловени с доказателства, разрешени от закона.

В настоящото производство трябва да бъде конституирана Варненска окръжна прокуратура в качеството си на контролираща страна.

Ответникът трябва да представи протоколи за технически преглед на въпросния автомобил от 03.02.2017г. и от 23.02.2017г.

Воден от изложеното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба на С.З.Й. срещу Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ с предявени два иска: иска за неимуществена вреда в размер на 5 000 лева и иска за имуществена вреда в размер на 4.20 лева, представляваща платена такса за издадена служебна бележка за недължимост на данък върху превозното средство, необходима за преминаване на технически преглед.

УКАЗВА на ищеца, че в 7-дневен срок от съобщението следва да отстрани нередовностите в исковата молба, като:

1.     уточни от какви действия или бездействия са настъпили имуществената и неимуществената вреди: дали от неуспешния опит да бъде извършен технически преглед на автомобила му, поради бездействието на ИА „АА“ да поддържа електронната система в актуално състояние, отчитащо действителната реална дължимост на данъка върху МПС  или

от действието на органите на ответника, с което му е поискано удостоверение, че не дължи  данък върху превозното средство;

2.     да конкретизира поотделно периода на настъпване на двете вреди;

3.     да конкретизира в какво се изразява  неимуществената вреда, която твърди, че е претърпял.

В тежест на ищеца е да докаже самото настъпване  на имуществената и неимуществената вреда и причинно-следствената връзка между действията или бездействията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и вредата. Всички негови твърдения трябва да бъдат обусловени с доказателства, разрешени от закона.

ЗАДЪЛЖАВА ответника – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в 7-дневен срок от съобщението да представи заверено копие от: протоколи за технически преглед на лек автомобил „Мерцедес“ Е200 с рег.№ В4777СХ от 03.02.2017г. и от 23.02.2017г.

КОНСТИТУИРА  като контролираща страна в настоящото производство Варненска окръжна прокуратура.

Делото да се докладва след изтичане на двата срока.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪДИЯ: