Определение по дело №79/2021 на Административен съд - Ямбол

Номер на акта: 15
Дата: 13 май 2021 г. (в сила от 13 май 2021 г.)
Съдия: Ваня Георгиева Бянова Нейкова
Дело: 20217280700079
Тип на делото: Касационно частно административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 май 2021 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 15/13.5.2021г.                                              гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЯМБОЛ, ВТОРИ КАСАЦИОНЕН СЪСТАВ

на тринадесети май 2021 год.

в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :   ВАНЯ СТОЯНОВА

                                                           ЧЛЕНОВЕ :   ВАНЯ БЯНОВА-НЕЙКОВА

 СТОЯН ВЪЛЧЕВ

                                                                                                                                                                       

като разгледа докладваното от  съдия ВАНЯ БЯНОВА-НЕЙКОВА

ЧКАНД №79 по описа на 2021 г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е образувано по частна касационна жалба от „С И Д“ АД  ЕИК *********, срещу Решение № 24/06.04.2021г. по  АНД №263/2021 г. на Районен съд Ямбол. Съдебният акт е с характер на определение, с което е прекратено производството по АНД №263/2021 г. по описа на ЯРС, образувано по жалба на „СИД „АД гр.Лясковец, ЕИК *********, подадена чрез процесуалния му представител адв. Н.К. ВТАК против електронен фиш за налагане на наказание глоба, серия К № на ОД на МВР-Ямбол, с който на Н.Й.С.от гр.Лясковец, ЕГН:********** на основание чл.189, ал.4, вр. чл.182,ал.1,т. 2 от ЗДвП за нарушение на чл.21,ал.1 от ЗДвП, е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.

С жалбата се твърди неправилност на съдебния акт, като се счита, че жалбата до ЯРС изхожда от легитимирана страна, а именно - собственикът на превозното средство С И Д АД, действащо чрез действителния си представител - изпълнителният директор Г.Д.. Иска се отмяна на определението и присъждане на направените разноски.

Жалбата е редовна от формална страна, подадена е в 7-дневен срок от съобщаване на съдебния акт и от неблагоприятно засегнато лице, поради което е допустима за разглеждане.

По същество настоящият съдебен състав счита жалбата за неоснователна.

Адресат на електронен фиш за налагане на наказание глоба, серия К № на ОД на МВР-Ямбол, е  Н.Й.С.от гр.Лясковец, ЕГН:**********, сочен като законен представител на дружеството. Право на жалба срещу акта има само соченият в него адресат, тъй като единствено него засяга неблагоприятно.

Нормата на чл.188, ал.2 от ЗДвП регламентира, че когато нарушението е извършено при управление на моторно превозно средство, собственост на юридическо лице, предвиденото по този закон наказание се налага на неговия законен представител или на лицето, посочено от него, на което е предоставил управлението на моторното превозно средство. 

В случая с електронния фиш издаден от ОД на МВР Ямбол е наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лв. на физическото лице Н.Й.С.като законен представител на  „С И Д“ АД  ЕИК *********. В жалбата до ЯРС срещу електронния фиш като подател е „С И Д“ АД  ЕИК *********. При тези данни се установява, че жалбата е подадена от лице, което не е активно легитимирано да обжалва електронния фиш, тъй като дружеството не е санкционираният правен субект. Съгласно чл.13, ал.1, б.“б“ във връзка с чл.24, ал.1 от ЗАНН, административно наказание „глоба” се налага на физически лица. За юридическите лица наказанието е „имуществена санкция” - чл.83 от ЗАНН. В случая наложеното наказание е „глоба“, което кореспондира с приложимата за казуса разпоредба на чл.188, ал.2 от ЗДвП.

По изложените съображения обжалваният съдебен акт следва да се потвърди и при този изход на спора касационният жалбоподател няма право на разноски.

            Водим от горното и на осн. чл.234 и чл.235 от АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

            ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 24/06.04.2021г. по  АНД №263/2021 г. на Районен съд Ямбол, с което е прекратено производството по АНД №263/2021 г. по описа на ЯРС.

 

            ОТХВЪРЛЯ като неоснователно искането на „С И Д“ АД  ЕИК *********, за присъждане на разноски.

 

            Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/не се чете              ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/не се чете

 

                                                                                                        2./п/не се чете