Определение по дело №868/2022 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 1359
Дата: 16 септември 2022 г.
Съдия: Десислава Димитрова Кривиралчева
Дело: 20227150700868
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 12 септември 2022 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№ 1359/16.9.2022г.

 

гр. Пазарджик, 16.09.2022 г.

               

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПАЗАРДЖИК, Трети административен състав, в закрито съдебно заседание на шестнадесети септември, две хиляди двадесет и втора година в състав:             

 

                                            

СЪДИЯ: ДЕСИСЛАВА КРИВИРАЛЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Кривиралчева адм. дело № 868 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 111 от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и е образувано по жалба на И.П.С., ЕГН **********, понастоящем в Затвора гр. Пазарджик против Заповед № Л-1201/02.09.2022 г. на Началника на Затвора – Пазарджик, за налагане на дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия“.

В съдебно заседание с нарочна молба жалбоподателят е направил искане за спиране изпълнението на оспорената заповед.

Искането по  чл. 166, ал. 4 във връзка с ал. 2 от АПК не е ограничено във времето и може да се поиска от оспорващия при всяко положение на делото до влизането в сила на решението по съдебното производство. В случая същото е направено от надлежна страна, която е адресат на оспорената заповед и за която е налице правен интерес от оспорването й, поради което е допустимо.

По същество е неоснователно по следните съображения:

Предмет на оспорване е Заповед № Л-1201/02.09.2022 г. на Началника на Затвора – Пазарджик, за налагане на дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия“. Съгласно чл. 111, ал. 4 от ЗИНЗС жалбата не спира изпълнението на заповедта за наказание, освен ако съдът разпореди друго.

Според разпоредбата на чл. 166, ал. 2 от АПК при всяко положение на делото до влизането в сила на решението по искане на оспорващия съдът може да спре предварителното изпълнение, допуснато с влязло в сила разпореждане на органа, издал акта по чл. 60, ал. 1, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Алинея 4 на чл. 166 от АПК предвижда, че допуснатото предварително изпълнение на административен акт по силата на отделен закон, когато не се предвижда изрична забрана за съдебен контрол, може по искане на оспорващия да бъде спряно от съда при условията на ал. 2. В тежест на оспорващия е да установи необходимостта от спиране на допуснатото по закон предварително изпълнение поради наличие на някоя от двете предпоставки, предвидени в чл. 166, ал. 2 от АПК - когато предварителното изпълнение би могло да му причини значителна или трудно поправима вреда.

В конкретния случай жалбоподателят не е развил доводи за това, че незабавното изпълнение на заповедта ще му причини значителни и труднопоправими вреди.

Съдът намира, че искането е неоснователно, тъй като по делото не са налице твърдения или писмени доказателства, че от предварителното изпълнение ще настъпи значителна или трудно поправима вреда. Вероятността от настъпването на вреди не може да се презюмира, а следва да бъде доказано от страна на жалбоподателя. В тази насока по делото не са представени доказателства относно възможността за настъпване на значителна или трудно поправима вреда.

Предвид изложеното съдът намира, че незабавното изпълнение на оспорената заповед е в обществен интерес, на който не е противопоставен друг приоритет със същата степен на значимост, доколкото не са представени доказателства за настъпването на значителна или трудно поправима за жалбоподателя вреда. Неслучайно законодателят е предвидил, че подадената жалба не спира изпълнението на наложеното наказание, тъй като същото се налага превантивно с цел преустановяване на бъдещи нарушения.

 По изложените съображения, искането съдържащо се в жалбата за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение, на основание чл. 166, ал. 4, във връзка с чл. 2 от АПК следва да се остави без уважение.

Воден от горното, Административен съд -  Пазарджик - Трети състав,

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на И.П.С., ЕГН **********, понастоящем в Затвора гр. Пазарджик, за спиране на допуснатото от закона предварителното изпълнение на Заповед № Л-1201/02.09.2022 г. на Началника на Затвора – Пазарджик, за налагане на дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия“.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред тричленен състав на Административен съд гр. Пазарджик в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                          СЪДИЯ:    /п/