Споразумение по дело №440/2018 на Районен съд - Царево

Номер на акта: 90
Дата: 16 август 2018 г. (в сила от 16 август 2018 г.)
Съдия: Мария Атанасова Москова
Дело: 20182180200440
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

16.08.2018 година                                             Град Царево      

Царевският районен съд                                   Наказателен състав

На шестнадесети август две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ МОСКОВА

                                                                                                                 

Секретар: Нели Стоянова

Прокурор: Щелиян Димитров

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Мария Москова

НОХ дело номер 440 по описа за 2018 година

На именното повикване в 15.20 часа се явиха:

За РП-Царево, редовно призовани, се явява прокурор Димитров.

Подсъдимият И.К. В., редовно призован, се явява лично и със служебния си защитник - адв. К.К..

          Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв.К. - Да се даде ход на делото.

Подсъдимият - Да се даде ход на делото.

С оглед изявленията на страните и като намери, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото,

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА самоличност на подсъдимият по данни от ДП и данни заявени от него, както следва:

 И.К. В. ЕГН **********, ******************

Съдът разясни правата на страните в настоящото производство.

Прокурорът – Няма да правя отводи.

Адв.К. – Няма да правя отводи.

Подсъдимият - Разбрах правата си, няма да правя отводи на състава на съда, съдебния секретар и прокурора. Ще бъда представляван от адв.К..

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

Прокурорът – Постигнахме споразумение за решаване на делото  по бързо производство №164/2018  год. по описа на РУ-Царево, вх.№524/2018 год. по описа на РП-Царево с подсъдимият И.К. В. и защитника му адв.К., съгласно условията на което подсъдимият И.К. В. се признава за виновен в умишлено извършване на престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, а именно, че на 13.08.2018г. по ВП - ­­­II 99, км.48, в района на КПП – Караагач, Община Царево, управлявал моторно превозно средство -  лек  автомобил марка „*****“, с рег. № *******, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 промила, а именно 2.52 промила на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическо лабораторно изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта №423/13.08.2018г. на БНТЛ при ОД на МВР – Бургас. Престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.  За посоченото престъпление  по чл.343б, ал.1 от НК и на осн. чл.55, ал.1, т.1 от НК на подсъдимия се налага наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание се отлага с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ. На основание чл.55, ал.2, вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК на подс. И.К. В. се налага кумулативно предвиденото в разпоредбата на чл.343б, ал.1 от НК по-леко наказание глоба в размер на 150 лева. На основание чл.343г, вр. чл.343б, ал.1, вр. чл.37, ал.1, т.7 НК на подсъдимия И.К. В. се налага наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от  петнадесет месеца, като на основание чл.59, ал.4 НПК се приспадне времето, през което е бил лишен от това право по  административен ред, считано от 13.08.2018 год. Веществени доказателства няма. Разноските по делото в размер на 50.26 лева за извършване на химическа експертиза. Причинени от престъплението имуществени вреди – няма. Така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и предлагам да бъде одобрено. Представям и моля да приемете оригинал на справка за нарушител/водач, чието заверено копие е приложено в досъдебното производство.

Адв.К. - Постигнали сме споразумение с представителя на ЦРП, същото не противоречи на закона и морала, подписано е от моя подзащитен доброволно, същият е запознат с него, наясно е с правните последици. Съгласен съм със споразумението и условията, които предлага прокуратурата и моля да го одобрите, като  непротиворечащо на закона и морала.

Подсъдимият - Разбирам обвинението. Съжалявам. Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Наясно съм с наложеното наказание, което следва да изтърпя. Споразумението подписах доброволно. Същото не противоречи на закона и морала и моля от съда да бъде одобрено. Заявявам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред. Наясно съм, че споразумението има характер на влязла в сила присъда.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

                                       

Прокурор:                                                      Подсъдимият:

/Щелиян Димитров/                                       / И.К. В. /  

                  

                                                              Защитник:

                                                              /адв.К.К./

                                                             

ЦРС счита, че така постигнатото споразумение следва да бъде одобрено, доколкото престъплението, за което е повдигнато обвинение на обвиняемия позволява сключването на споразумение, определеното на обвиняемия наказание е съобразено с данните за личността му и доказателствата по делото, поради което съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала.

Така мотивиран и на осн.чл.382, ал.7 от НПК

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ: №

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за решаване на наказателното производство по досъдебно производство №164/2018  год. по описа на РУ-Приморско, вх. 524/2018 год. по описа на РП-Царево,  между РП –Царево, представлявана от прокурор Димитров, подсъдимият И.К. В. ЕГН **********, ********** и неговия защитник адв. К.К., съгласно което подсъдимият И.К. В. се признава за виновен в умишлено извършване на престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, а именно, че на 13.08.2018г. по ВП - ­­­II 99, км.48, в района на КПП – Караагач, Община Царево, управлявал моторно превозно средство -  лек автомобил марка „****“, с рег. № *******, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 промила, а именно 2.52 промила на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическо лабораторно изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта №423/13.08.2018г. на БНТЛ при ОД на МВР – Бургас. Престъпление по чл.343б, ал.1 от НК. 

За посоченото престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, на осн. чл. 343б, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, ОСЪЖДА подсъдимия И.К. В., ЕГН ********** на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на 150 лева.

 На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наказанието лишаване от свобода за срок от три месеца с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.343г, вр. чл.343б, ал.1, вр. чл.37, ал.1, т.7 НК ЛИШАВА И.К. В., ЕГН ********** от право да управлява  МПС за срок от ПЕТНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.59, ал.4 НК ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият И.К. В., ЕГН ********** е бил лишен от това право по административен ред, считано от 13.08.2018г.

На осн. чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА И.К. В., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата по сметка на ОД на МВР-Бургас направените разноски по делото в размер 50.26 лева.

Веществени доказателства няма.

Причинените от престъплението имуществени вреди няма.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

На основание чл.24, ал.3 от НПК,

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №440/2018 г. по описа на ЦРС.

Съдът като взе предвид, че наказателното производство спрямо подсъдимият е прекратено и на осн. чл. 309, ал.4 от НПК

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ спрямо подсъдимият И.К. В., ЕГН ********** мярка за неотклонение „Подписка”.

 

Съдът на осн. чл.182, ал.2 от ДОПК, УКАЗВА на подсъдимия И.К. В., ЕГН **********, че има възможност в седемдневен срок, считано от датата на сключване на споразумението, да заплати доброволно глобата в размер на 150 лева, както и разноските по делото в размер на 50.26 лева.

В платежните документи следва да посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението.

В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като подсъдимият дължи 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

Протоколът, изготвен в с.з.

Заседанието приключи в 15.40 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                               СЪДИЯ: