Определение по дело №726/2019 на Районен съд - Елхово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 19 ноември 2019 г.
Съдия: Яна Вълкова Ангелова
Дело: 20192310100726
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 1 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е    

 

№2082

 

Гр.Елхово, 19.11.2019 година

 

Долуподписаната Яна Ангелова – съдия при Елховски районен съд, в качеството си на съдия – докладчик по гр.д. 726/2019 година по описа на ЕРС, след като се запознах с материалите по делото, установих следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от Н.И.Ж. *** качеството си на майка и законен представител на малолетното дете А.С.С. ЕГН **********, със съдебен адрес ***, адв. Ив. Ч., против С.А.С. ***, с която е предявен иск с правно основание чл.127, ал.2 СК за определяне на местоживеенето на малолетното дете, упражняването на родителските права по отношение на детето, личните отношения с детето и издръжката му.

В срока за отговор на исковата молба, С.А.С.  е депозирала писмен отговор на първоначалната искова молба, като заедно с отговора е предявил НАСРЕЩНА искова молба. Със същата е предявил против Н.И.Ж. иск с правно основание чл.127, ал.2 СК за определяне на местоживеенето на малолетното дете, упражняването на родителските права по отношение на детето, личните отношения с детето и издръжката му.

Насрещната исковата молба не отговаря на изискванията на чл. 128, т.2 от ГПК, тъй като към същата не е приложен документ за заплатена държавна такса. В случая се касае за искане на родител за определяне на това кой от двамата родители да упражнява родителските права по отношение на малолетното дете и свързаните с това лични отношения и издръжка, което искане не е от кръга на освободените от внасяне на държавна такса, посочени в чл. 83, ал.1 ГПК и следователно се дължи такава такса като при неоценяем иск. Съгласно чл.3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по неоценяеми искове, при предявяване на иска се събира такса до 80.00 лв., но не по– малко от 30.00 лв. Предвид на изложеното и съобразно правомощието си по чл.71, ал.1, изр.2-ро от ГПК съдът определя дължимата д.т. в размер, предвиден в чл. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, а именно 50.00 лева. Тъй като към исковата молба не е представен документ за внесена д.т., налице е нередовност на исковата молба и на ищецът по насрещната искова молба следва да се даде 1-седмичен срок, в който да внесе съобразно гореизложеното държавна такса в размер на 50.00 лева и представи документ за платената д.т. в деловодството на съда, като в противен случай насрещната исковата молба като нередовна ще бъде върната, а производството по делото- ще бъде прекратено.   

Предвид на гореизложеното и с оглед разпоредбата на чл.129, ал.4, вр. с ал.2, вр. с  чл.128, т.2 от ГПК съдията – докладчик

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ като НЕРЕДОВНА, подадената от С.А.С. ***, чрез пълномощникът му адв. Инна Гиргинова, съдебен адрес *** 14, кант. 109,

действащ в качеството си на баща и законен представител на малолетното дете А.С.С. ЕГН **********, искова молба.

ДАВА на ищеца по насрещната искова молба едноседмичен срок от съобщаването, в който да отстрани нередовността на насрещната искова молба, като внесе държавна такса в размер на 50.00 лева по сметка на РС – Елхово и представи документ за платената д. т. в деловодството на съда.

Ищецът по насрещната искова молба да бъде уведомен, че при неотстраняване на нередовностите на исковата молба в дадения едноседмичен срок, исковата молба заедно с приложенията ще бъде върната.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от определението да се връчи на ищеца по насрещната искова молба на посочения съдебен адрес.

 

 

 

Районен съдия: ..........................

                        /Яна Ангелова/