Решение по дело №207/2019 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 12 юни 2019 г.
Съдия: Рени Цветанова Славкова
Дело: 20197140700207
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ 268

гр. Монтана, 12.06.2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – МОНТАНА, АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в публично заседание на 31.05.2019 г., в състав:

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ОГНЯН ЕВГЕНИЕВ

        ЧЛЕНОВЕ: СОНЯ КАМАРАШКА

                             РЕНИ ЦВЕТАНОВА

при секретаря П*** В*** в присъствието на Прокурор ГАЛЯ АЛЕКСАНДРОВА, като разгледа докладваното от съдия РЕНИ ЦВЕТАНОВА КАН дело № 207 по описа за 2019 г., и за да се произнесе, взе предвид следното: 

Производството е по реда на глава дванадесета АПК, вр. с чл. 63, ал.1 ЗАНН.

Образувано е на основание постъпила касационна жалба от „Б*** Т*** “ ЕООД, гр. К*** против Решение № 25 от 28.02.2019 г. по АН дело № 480/2018 г. на Районен съд – Лом, с което е потвърдено НП № 12-001170/12.10.2018 г., издадено от Директор на Дирекция „Инспекция по труда“, гр. Монтана. С потвърденото НП на касатора е наложено административно наказание - „имуществена санкция” в размер на 1500 лева, за това че не провежда инструктаж по безопасност и здраве при работа на лицето Ц*** Г*** Н*** , служител на „П*** агро“ ООД, гр. С*** . В касационната жалба се твърди, че неправилно районния съд е обосновал решението си с разпоредбата на чл. 11, ал. 1, т. 3 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правила на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, тъй като в НП посочената норма е чл. 11, ал. 3, т. 3. Твърди също така, че не е установена причината, поради която лицето е било на обекта, като съдът е направил извод, че лицето е работило на площадката, без да е налице твърдение за това от страна на административнонаказващия орган. Моли да се отмени решението, респ. издаденото НП.

Ответникът - Дирекция „Инспекция по труда“, гр. Монтана не взема становище по касационната жалба.  

 Прокурор от ОП Монтана дава заключение, че решението на районния съд е правилно. Споделя изводите на въззивния съд и счита, че правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност, при безспорно установено нарушение. Предлага решението да бъде потвърдено.

Административен съд Монтана, в качеството си на касационна инстанция, като взе предвид наведените в жалбата доводи и като съобрази разпоредбата на чл. 218 АПК, приема следното:

 Касационната жалба е подадена в установения, с чл. 211, ал.1 от АПК, 14-дневен срок, от надлежна страна против подлежащ на касационна проверка съдебен акт, поради което се явява процесуално допустима за разглеждане по същество.

За да потвърди обжалваното НП въззивният съд, приема, че установеното нарушение е безспорно установено и че няма спор, че лицето Ц*** Н*** , който е служител на друго дружество, се е намирал на работната площадка на административнонаказаното дружество. Излага съображения за качеството на работодател и задължението на касатора да извърши инструктаж за безопасност по цитираната Наредба.

Настоящият съдебен състав не споделя фактическите и правни изводи на районния съд, който не е отчел допуснато в административнонаказателното производство съществено процесуално нарушение. В случая при издаване на НП е допуснато съществено процесуално нарушение, изразяващо се в неправилно квалифициране на извършеното нарушение. В цитираната Наредба не съществува посочената в издаденото постановление норма, а именно на чл. 11, ал. 3, т. 3. Неправилното квалифициране на нарушението винаги представлява съществено процесуално нарушение, още повече квалифицирането под норма, която не съществува в правния мир. Това нарушение не може да бъде прието за несъществено, респ. за печатна грешка, тъй като с посочената правна квалификация се индивидуализира извършеното нарушение, такова каквото същото се обявява за съществуващо в правния мир. От друга страна от самото описание на констатираното нарушение не става ясно каква работа е извършвало лицето, служител на друго дружество, тъй като само и единствено работниците, които работят на територията на предприятието подлежат на задължителен инструктаж и то по смисъла на чл. 11, ал. 1, т. 3 от Наредбата. 

При тези съображения и след извършена служебна проверка на решението на районния съд, съгласно изискванията на чл. 218, ал. 2 от АПК, настоящият касационен състав намира същото за неправилно, поради което следва да бъде отменено.

От гледна точка на валидността и допустимостта на съдебния акт, съдът намира, че същият има качествата на такъв. 

Водим от гореизложеното и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК, Административен съд Монтана

Р  Е  Ш  И:

ОТМЕНЯ като неправилно Решение № 25 от 28.02.2019 г. по АН дело № 480/2018 г. на Районен съд – Лом и вместо него

ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно Постановление № 12-001170/12.10.2018 г., издадено от Директор на Дирекция „Инспекция по труда“, гр. Монтана.  

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

         

       ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

     2.