Решение по дело №200/2011 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 6 декември 2011 г.
Съдия: Румяна Бакалова
Дело: 20111200100200
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 4 май 2011 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Номер

380

17.04.2014 г.

година

Град

Кърджали

Окръжен Съд - Кърджали

На

04.17

Година

2014

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Пламен Александров Александров

Съд. заседатели:

като разгледа докладвано от

Пламен Александров Александров

Гражданско I инстанция дело

номер

20145100100087

по описа за

2014

година

и за да се произнесе, взе предвид следното:

Делото е образувано по предявен от Нурджан Реджеб Юсеин от с.Седловина, общ.Кърджали, против Бейхан Зекерие Юсеин от с.Седловина, общ.Кърджали, иск за заплащане на сумата в размер на 25 000 евро, с левова равностойност 48 895.75 лева. С исковата молба ищцата е посочила писмените си доказателства.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК е постъпил писмен отговор от ответника Бейхан Зекерие Юсеин, чрез представител по пълномощие, в който се изразява становище относно основателността на иска и становище по обстоятелствата, на които се основава искът. С отговора са приложени писмени доказателства и са направени доказателствени искания: 1.) за изискване от „Корпоративна търговска банка” АД – клон Кърджали удостоверение относно датата на откриване на процесната банкова сметка и размера на сумата, която е депозирана при откриването й, данни за входящите преводи от чужбина, от кого са извършвани преводите, както и да се изиска копие от декларацията за произход на парите; 2.) да се изиска справка от ОББ – клон Кърджали относно банковата сметка, открита на името на Бейхан Зекерие Юсеин, от която да е видно за периода от 01.01.2006 г. до закриването й каква стойност са входящите преводи, от къде са извършвани и от кого са извършвани същите, на кои дати са извършвани тегления от сметката, от кого са извършвани тегленията, на каква стойност и с какъв документ, както и да се изиска удостоверение от банката за периода 2006 г. – 2013 г. лицето Нурджан Реджеб Юсеин притежавала ли е или притежава банкова сметка, открита в банката, на каква стойност е, от къде и от кого са извършени входящите преводи по същата; 3.) да се изиска удостоверение от „Банка ДСК” – Кърджали лицето Нурджан Реджеб Юсеин откривала ли е банкова сметка в банката за периода 01.01.2010 г. – 01.07.2010 г., на чие име, на коя дата, каква е стойността на първоначалния депозит, на коя дата са изтеглени парите, съответно на коя дата е закрита сметката и на каква стойност е натрупаната сума при изтеглянето и 4.) да се допуснат до разпит двама свидетели за установяване на факти и обстоятелства относно произхода на претендираните суми.

При извършената проверка на предявения иск съдът намира, че същият е редовен, като към този момент не са налице обстоятелства, установяващи недопустимост на иска. Следва да се приемат приложените към исковата молба и отговора писмени доказателства.

По отношение на направените с отговора доказателствени искания за изискване на справки и удостоверения от посочени банки, както и копие от декларация за произход на парите, съдът съобрази следното:

Предмет на предявения иск е сумата от 25 000 евро, представляваща половината от сумата от 50 000 евро, за която се твърди в исковата молба, че е била на влог на името на ищцата и която ответникът прехвърлил в своя собствена сметка. Предвид на тези твърдения и признанието на ищцата, че влогът от 50 000 евро, от който се претендира половината сума – 25 000 евро, е набран по време на брака и с принос на съпруга й – ответник по делото, респективно – с оглед обстоятелството, че претендираната сума от 25 000 евро не представлява лични средства на ответника, съдът намира, че обстоятелствата, които се иска да бъдат установени чрез справките и удостоверенията от „ОББ” – клон Кърджали и „Банка ДСК” – клон Кърджали са неотносими към предмета на делото. Неотносимо е в тази връзка е и искането за изискване от „Корпоративна търговска банка” АД – клон Кърджали на удостоверение за размера на сумата, която е депозирана при откриване на процесната сметка, данни за входящите преводи от чужбина, от кого са извършвани, както и искането за изискване на декларация за произход на парите. Ето защо, следва да се оставят без уважение посочените искания на ответника за изискване на справки и удостоверения от „ОББ” – клон Кърджали и „Банка ДСК” – клон Кърджали. Поради същото- неотносимост към предмета на делото на фактите и обстоятелствата относно произхода на претендираните суми, неотносими са и свидетелските показания в тази насока, поради което искането за допускането им следва да се остави без уважение.

Съдът намира, че с оглед предмета на иска и твърденията на страните, от значение за делото е обстоятелството кога и на чие име е открита процесната сметка в „Корпоративна търговска банка” АД – клон Кърджали, поради което следва да се изиска от посочената банка удостоверение за тези обстоятелства.

Мотивиран от изложеното и на основание чл.140, ал.1 и ал.3 от ГПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

І. По доказателствата на ищеца:

ПРИЕМА като писмени доказателства заверени копия от: удостоверение за сключен граждански брак серия УС-0 № 214733 от 13.11.2000 г. на Община Асеновград, пълномощно с рег.№ 9045/22.11.2010 г. на нотариус с рег.№ 251 на Нотариалната камара, преводно нареждане от 12.08.2013 г., издадено от „Корпоративна търговска банка” АД – клон Кърджали и искова молба с вх.№ 877/31.01.2014 г. на Районен съд – Кърджали.

ІІ. По доказателствата на ответната страна:

ПРИЕМАкато писмени доказателства заверени копия от: пълномощно с рег.№ 1638/25.05.2009 г. на нотариус с рег.№ 279 на Нотариалната камара, справка от 17.03.2014 г. за приети документи, издадена от НАП – ТД Пловдив, справка от 12.07.2010 г. за приети документи, издадена от НАП – ТД Пловдив, извлечение от 18.02.2014 г. от банкова сметка, както и копие на дебитна карта рег.№ 9116.

ДА СЕ ИЗИСКАот „Корпоративна търговска банка” АД – клон Кърджали удостоверение относно датата на откриване на банкова сметка № BG52 KORP 9220 4430 5388 01 и на чие име е открита сметката.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на Бейхан Зекерие Юсеин за изискване от „Корпоративна търговска банка” АД – клон Кърджали удостоверение относно размера на сумата, която е депозирана при откриването на процесната банкова сметка, данни за входящите преводи от чужбина, от кого са извършвани преводите, както и за изискване на копие от декларацията за произход на парите.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на Бейхан Зекерие Юсеин за изискване от „ОББ” АД – клон Кърджали на справка относно банковата сметка, открита на името на Бейхан Зекерие Юсеин, от която да е видно за периода от 01.01.2006 г. до закриването й каква стойност са входящите преводи, от къде са извършвани и от кого са извършвани същите, на кои дати са извършвани тегления от сметката, от кого са извършвани тегленията, на каква стойност и с какъв документ, както и за изискване на удостоверение за периода 2006 г. – 2013 г. лицето Нурджан Реджеб Юсеин притежавала ли е или притежава банкова сметка, открита в банката, на каква стойност е, от къде и от кого са извършени входящите преводи по същата.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на Бейхан Зекерие Юсеин за изискване удостоверение от „Банка ДСК” – клон Кърджали лицето Нурджан Реджеб Юсеин откривала ли е банкова сметка в банката за периода 01.01.2010 г. – 01.07.2010 г., на чие име, на коя дата, каква е стойността на първоначалния депозит, на коя дата са изтеглени парите, съответно на коя дата е закрита сметката и на каква стойност е натрупаната сума при изтеглянето.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на Бейхан Зекерие Юсеин за допускане до разпит като свидетели на Емил Йосифов Христов и Тюркиян Сейдахмед Ахмед за установяване на факти и обстоятелства относно произхода на претендираните суми.

Насрочва делото за 19.05.2014 г. от 10.30 часа, за която дата и час да се призоват страните, на които да се връчи препис от настоящото определение, а на ищеца да се връчи и препис от отговора на ответника.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: