Определение по дело №128/2019 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 182
Дата: 22 май 2019 г.
Съдия: Петър Атанасов Петров
Дело: 20193220100128
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 март 2019 г.

Съдържание на акта

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

Гр.Г.Т., 22. 05. 2019 год.

  Районен съд гр.Г.Т. в закрито заседание на двадесет и втори май две хиляди и деветнадесета година,в състав:

                                                Районен съдия:Петър Петров

 

Като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 00128/ 2019 год. по описа на съда и за да се произнесе,взе предвид следното:

   Постъпила е искова молба от С.Й.С. ЕГН ********** *** срещу „ В.К.Д. „ гр. Д., бул. „ Трети март „ № 59, ЕИК ***, със законен представител Т.И.Г., с която се твърди следното :

   Ищецът е потребител на ВиК услуги в недвижим имот с жилищно предназначение и административен адрес с. П., общ. Г.Т., ул. „ Шеста „ № 1, с клиентски номер 11495.

  Ищцата закупила имота през м. ноември 2015 година и била променена партидата във ВиК на нейно име. В дворното място имало едноетажна еднофамилна жилищна сграда със застроена площ от 93 кв.м. за която се осъществявало водоподаване само за битови нужди. След закупуването на имота същият се ползвал от тричленното семейство на М.Д.С.- внучка на ищцата до м. август 2017 година, когато внучката и семейството й го напуснали и се установили в чужбина- ФР Германия. По време на двегодишния период на обитаване на имота от внучката и семейството й средномесечната консумация на питейна вода била около 10 куб.м. Отчитанията от ВиК инкасаторите били редовни и и реални.

  След заминаването на внучката за чужбина имотът останал необитаем, шахтата за водомера била зазимена, а водоподаването- спряно от спирателния кран на водомера. При последното отчитане от инкасатор на водомера- на 23. 08. 2017 год. в присъствието на ищцата показанията на водомера сочели на числото 000492 или последно месечно потребление от 5 куб. метра питейна вода.

  До м. октомври 2018 год. се твърди, че никой не е живял в имота, никой не е ползвал вода от него и не е имало констатирани аварии или течове от водопровода на имота.

  На 23. 10. 2018 год. в отсъствието на ищцата, но в присъствието на съседка на имота- С.С.Х., която не била упълномощена от ищцата, инкасатор на ВиК извършил проверка на водомера и констатирал показания на водомера – 001779 куб.м. или разлика от последното засичане в размер на 1282 куб.м. употребена питейна вода. Било изготвено и връчено предписание № 02205 от същата дата, с което било указано да се плати водата в срок от 30 дни. Предписанието било връчено на присъствалата съседка. За същото потребление била изготвена фактура за доставка на 1282 куб.м. вода на стойност 3253. 72 лв.

  На 5. 11. 2018 год. ищцата подала молба до изп.директор на ответното дружество с изразено несъгласие с начислената консумация и с искане за проверка на водомера. На 22. 11. 2018 год. представители на ответника извършили проверка на водомера, изразяваща се в описание на измерителното устройство и пломбата към него, без водомерът да бил изпращан за проверка и анализ в акредитирана лаборатория. По време на проверката отново било констатирано, че няма течове и изтичане на вода след водомера вътре в имота от водопреносната мрежа. На база на тази проверка ищцата получила писмо от ответника, с което била уведомена, че отчетената по- рано консумация е реална и била поканена да заплати доброволно сумата от 3281. 63 лева. Разликата в сумата по фактурата и последната сума се явявала от призната от ищцата консумация на 9 куб.м. вода след 23. 10. 2018 год.

  Предвид горното се иска съдът да признае за установено, че ищцата не дължи на ответника плащане на сумата от 3258. 72 лева за доставена питейна вода за имота за периода 20. 09. 2018 год. до 23. 10. 2018 година поради липса на потребление на доставяна услуга за ищцата.

  Претендират се и разноските по делото.    

  Искът е отрицателен установителен по чл. 124, ал.1 ГПК.

  В срока по чл. 131 ГПК от ответника е постъпил писмен отговор на исковата молба, с който се оспорва иска по основание и се моли да бъде отхвърлен. Прави се възражение, че ищцата не е подала в ответното дружество уведомление съгласно чл. 41 от ОУ на ответното дружество за настъпила необитаемост на имота.

       При условията на чл.140 ГПК съдът като разгледа материалите по делото намери,че предявения иск е редовен и процесуално допустим.

   Искания по доказателствата са направени от ищеца и ответника и същите са изложени в исковата молба и в отговора на исковата молба. Същите са допустими, необходими и основателни поради което следва да бъдат допуснати.

     Съдът на основание чл.140,ал.3 ГПК делото следва да бъде насрочено за открито съдебно заседание.

      Предвид горното и на основание чл.140,ал.1 ГПК,съдът

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

     Предявеният отрицателен установителен иск по чл. 124, ал.1 ГПК е редовен и процесуално допустим.

     ПРИЕМА като доказателства по делото:

     За ищеца:         

     -Копие от фактура

    -Предписание от ВиК

    -Констативен протокол

    -Писмо

    - Вн.бележка за платена д.такса

    - Адв. Пълномощно

    ДОПУСКА  за ищеца двама свидетели при водене.

    ДОПУСКА изготвяне на съдебно- техническа експертиза със задача вещото лице да провери технически дали е в рамките или извън рамките точното отчитане на монтирания в процесния имот водомер № 515562, който за целта да се демонтира в присъствието на ищцата и представители на ответника със съставяне на съответния протокол от ответното дружество. Да се извърши проверка на водомера в оторизирана метрологична лаборатория- Главна дирекция „ Мерки и измервателни уреди“, Регионален отдел гр. В..

   НАЗНАЧАВА за вещо лице А.Л.А.от гр. В., ул. „Р.„ , бл. 6, вх. Б, ет. 2, ап. 29, тел ***.

   ДАВА  едноседмичен срок на ищеца да представи по делото вносна бележка за внесен по депозитната сметка на съда депозит от 450 лева за вещо лице.

   -За ответника:

    Копия от карнети- 4 бр.

   Копия на предписание № 020205 от 23. 10. 2018 год.

   Копие на конст. протокол № 003532 от 22. 11. 2018 год.

   Покана за добр. изпълнение

   Общи условия на „ В и К Д. „ АД гр. Д.

     НАСРОЧВА открито съдебно заседание по делото за 10. 07. 2019 год. от 10.00 часа,за която дата и час да се призоват страните и вещото лице.

     НАПЪТВА страните по делото към медиация или към друг способ за уреждане на спора.    

    На основание чл.239,ал.1,т.1,предл.2 ГПК съдът УКАЗВА на страните, че при неявяване в открито съдебно заседание,срещу съответната неявила се или не поискала делото да бъде разгледано в нейно отсъствие,страна, ще бъде постановено съдебно решение по реда на чл.238 ГПК и чл.239 ГПК.

     На страните и вещото лице да се изпратят преписи от настоящото определение.

                                                          Районен съдия: