Решение по дело №214/2020 на Административен съд - Видин

Номер на акта: 8
Дата: 21 януари 2021 г. (в сила от 21 януари 2021 г.)
Съдия: Росица Христова Славчева
Дело: 20207070700214
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 1 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВИДИН

РЕШЕНИЕ № 8

гр. Видин, 21.01.2021 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Видин,

I административнонаказателен състав

в публично заседание на

Осемнадесети януари

през две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател:

Антония Генадиева

Членове:

Биляна Панталеева

Росица Славчева

при секретаря

Мария Иванова

и в присъствието

на прокурора

Кирил Кирилов

като разгледа докладваното

от съдия

Росица Славчева

 

Касационно АНД №

214

По описа за

2020

година

и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е образувано по касационна жалба с правно основание чл.63, ал.1, изречение „второ” от ЗАНН, във връзка с чл.208 от АПК, подадена от П.Г.Г. против Решение №193/07.08.2020 г., постановено по АНД № 1382/2019г. по описа на Районен съд гр. Видин, с което е потвърдено Наказателно постановление (НП) № 354983-0269312/23.08.2018г.на Началник отдел „ОД“ в ЦУ НАП-В.Търново, с което за нарушение на чл.13, ал.2,т.1 от ДОПК на П.Г. *** му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 1000 лева на основание чл. 278б, ал.1 от ДОПК.

В жалбата се развиват съображения, че решението на Районен съд гр. Видин е неправилно и незаконосъобразно. Сочи, че са нарушени правилата за призоваване.

Иска се от Съда да постанови решение, с което да отмени решението на ВРС алтернативно го върне на ВРС.

Ответникът по касационната жалба не е взел становище.

Представителят на Окръжна прокуратура гр. Видин счита касационната жалба за неоснователна.

Касационната жалба е подадена в установения в чл.211, ал.1 от АПК срок и от субект, който има интерес от обжалване, поради което е допустима.

Разгледана по същество, във връзка с оплакванията в жалбата, същата се явява основателна по следните съображения:

Решението на районния съд е постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Адресатът на наказателното постановление Г. е сезирал районният съд с жалба срещу процесното наказателно постановление. Като по делото той е призоваван няколко пъти на посочения в жалбата адрес, включително и пред настоящия съд. Същият в качеството си на жалбоподател е призован за съдебно заседание на 16.07.2020г. на посочения в жалбата адрес, но за заседанието на тази дата на писмото с обратна разписка е върнато, като в него е посочено, че лицето се е преместило в чужбина. За предходните заседания, лицето е призовавано на същия адрес, като писмата с обратна разписка са получавани и от него лично и от съпругата му, това е станало и пред АС Видин, но поради извънредната епидемиологична обстановка същите са отлагани с ново призоваване. По делото има и копие от личната карта на жалбоподателя, от която е видно, че постоянния адрес на същия е различен, и съда е следвало да положи усилия да уведоми жалбоподателя за разглеждането на делото. Дали е оставена бележка на адреса не става ясно, както и дали е посетен отново.

Видно от протокола от съдебно заседание, съдът е изложил мотиви защо счита, че ход на делото следва да бъде даден при наличие на редовно призоваване на жалбоподателя, а не каквото е всъщност - нередовно. В случая по отношение на призоваването на жалбоподателя не са налице условията за приложение на чл.61,ал.2 от ЗАНН. От посоченото в писмото  призовката не може да се направи обоснован извод, че лицето е търсено многократно на адреса, но не е намерено, какъвто е смисълът на посочената разпоредба. Още повече, че същият е оставил и телефонен номер, за който няма данни по делото да е използван, като метод за призоваване, предвид извънредните обстоятелства.

При наличие на нередовно призоваване, като е дал ход на делото, разгледал е делото и е обявил същото за решаване, съдът е лишил жалбоподателя от възможност да участва в делото. Съдът не е изпълнил процесуалните си задължения по чл.257 НПК и чл.271,ал.1 НПК като не е извършил проверка на редовността на призоваването и причините за неявяването на жалбоподателя. Допуснато е съществено нарушение на процесуалните правила, ограничило процесуалните права на нарушителя–касационно основание за отмяна на решението/ чл.348,ал.1т.2 във вр. с ал.3,т.1 НПК/ , което налага връщането му за ново разглеждане от друг състав на ВРС на основание чл. 222,ал.1,т.1 АПК, без настоящата инстанция да разглежда спора по същество.

Воден от горното и на основание чл.63,ал.1,изр.второ от ЗАНН във вр.с чл.221,ал.2,предл. второ и чл.222,ал.2,т.1 от АПК Административен съд-Видин

 

                                      Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение №193/07.08.2020 г., постановено по АНД № 1382/2019г. по описа на Районен съд гр. Видин.

ВРЪЩА делото на Районен съд Видин за ново разглеждане от друг състав, като се съобразят дадените по-горе указания.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                       2.