Определение по дело №679/2017 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 1098
Дата: 21 април 2017 г.
Съдия: Невин Реджебова Шакирова
Дело: 20173100500679
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 30 март 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ ............../ 21.04.2017г.,

гр. Варна

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, I - ви състав, в закрито заседание, проведено на двадесет и първи април през две хиляди и седемнадесета година, в състав:      

                                                

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА ПЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИР ВАСИЛЕВ

НЕВИН ШАКИРОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Н. Шакирова

въззивно гражданско дело 679 по описа за 2017г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Постъпила е молба на 20.04.2017г. от въззивниците М. и И. Русинови, обективираща искания по доказателствата.

За да се произнесе, ВОС съобрази следното:

Искането за гласни доказателства е редовно и отговаря на изискванията на чл. 156, ал. 2 от ГПК. Подлежащите на установяване с тях факти – че нотариус Огнян Шарабански е присъствал в нотариалната си кантора през цялата продължителност на задължителното му работно време на 24.11.2015г. и е бил в състояние да изпълнява функциите си – са допустими и относими към релевантните факти, включени в предмета на доказване по делото. Ето защо искането в този смисъл следва да бъде уважено.

Доказателственото искане за задължаване на трето неучастващо по делото лице Нотариус Огнян Шарабански, да представи намиращ се у него документ – заверен препис-извлечение от общия регистър на Нотариус Огнян Шарабански, рег. № 147 от 24.11.2015г., включващ всички записвания за деня и отбелязване кои от отразените в регистъра нотариални действия са извършени от Нотариуса и кои – от помощник нотариуса по заместване Димитър Шарабански, както и с чий подпис и печат са приключили записванията за деня съгласно чл. 5 от Наредба № 32 – на нотариуса или на помощника му, е допустимо на основание чл. 192, ал. 1 от ГПК и относимо към спорните факти, предмет на доказване по спора. Ето защо искането в този смисъл следва да бъде допуснато.

Предвид изложеното, Варненски окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на основание чл. 156, ал. 2 от ГПК на въззивниците М. и И. Русинови да ангажират по делото гласни доказателства посредством показанията на един свидетел, в режим на призоваване – Нотариус Огнян Шарабански, за установяване на факта, че нотариусът е присъствал в нотариалната си кантора през цялата продължителност на задължителното му работно време на 24.11.2015г. и е бил в състояние да изпълнява функциите си.

УКАЗВА на основание чл. 168 от ГПК на въззивниците в 3 дневен срок от съобщението да посочат точен адрес за призоваване на свидетеля, както и да представят доказателство за внесен по сметка на ВОС депозит за възнаграждение и разноски за явяване в съда на свидетеля в размер на 20 /двадесет/ лева.

ЗАДЪЛЖАВА на основание чл. 192, ал. 1 от ГПК Нотариус Огнян Шарабански, рег. № 147 ДА ПРЕДСТАВИ в срок до съдебно заседание /15.05.2017г./, намиращия се в него документ – заверен препис-извлечение от общия регистър на Нотариус Огнян Шарабански, рег. № 147 от 24.11.2015г., включващ всички записвания за деня и отбелязване кои от отразените в регистъра нотариални действия са извършени от Нотариуса и кои – от помощник нотариуса по заместване Димитър Шарабански, както и с чий подпис и печат са приключили записванията за деня съгласно чл. 5 от Наредба № 32 – на нотариуса или на помощника му.

В противен случай, СЪДЪТ УКАЗВА на Нотариус Огнян Шарабански, че носи отговорност по чл. 87 от ГПК и пред страната, за причинените й вреди.

ПРЕПИС от молбата от 20.04.2017г. и от настоящето определение да се връчи на Нотариус Огнян Шарабански, като му се даде срок до датата на съдебно заседание, както и на въззиваемите страни за становище в съдебно заседание.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                

                                                                                           2.