Решение по дело №2856/2019 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 691
Дата: 10 април 2020 г. (в сила от 10 април 2020 г.)
Съдия: Владимир Стоянов Вълчев
Дело: 20197180702856
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

№ 691

гр. Пловдив, 10.04.2020 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА  

ПЛОВДИВСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ХXVІІІ състав в открито заседание на двадесет и четвърти февруари през две хиляди и двадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ВЛАДИМИР ВЪЛЧЕВ

 при секретар  Диана Караиванова, като разгледа докладваното от председателя административно дело № 2856 по описа на съда за 2019год., за да се произнесе, взе в предвид следното:

            Производство по чл.145 и сл. от АПК  вр. чл.40 от Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/.

Образувано е по жалба на Сдружение ****“ ЕИК****, седалище в гр.Пловдив ул.“****“ №53 ет.1 оф.1 депозирана чрез адв.И.Й. против мълчалив отказ на Председателя на Общински съвет при Община- гр.Белово да се произнесе по подаедно до него заявление за достъп до обществена информация от 21.03.2019година.  С жалбата се твърди, че мълчаливият отказ е незаконосъобразен, за което се излагат и съответните съображения. Прави се искане за неговата отмяна и задължаване на ответника да предостави достъп до исканата обществена информация. Претендират се разноски по делото. Редовно призован, в съдебно заседание жалбоподателят се представлява от адв.Й., който поддържа жалбата и ангажира писмени доказателства. По същество на спора моли за постановяване на решение, с което се отмени дадения мълчалив отказ и задължаване на ответника да предостави исканата обществена информация по съответните пунктове от изпратеното по електронен път искане. Претендира разноски по делото, съгласно представен списък.

Ответникът –Председател на Общински съвет при Община гр.Белово, редовно призован, в съдебно заседание се представлява от процесуалния представител адв. С., която оспорва жалбата. По същество на спора излага съображения, че при ответника не е получено процесното заявление за достъп до обществена информация. Затова счита, че жалбата следва да бъде отхвърлена, като излага съображения за това. Претендират се разноски по делото, съгласно представен списък.       

Настоящият съдебен състав, след като се запозна с доводите на страните и доказателствата в административната преписка и след служебна проверка съобразно задължението му по чл.168, ал.1 АПК, намира за установено следното от фактическа страна:

Жалбоподателят, в качеството си на Сдружение с нестопанска цел, осъществяващо дейност в обществена полза е предявил по електронен път от имейл адрес info@bpa.bg заявление пред ответника на публично посочен единствен за Община Белово електронен адрес kmet@belovo.eu с искане за предоставяне на достъп до обществена информация относно: 1. Председателят на Общинския съвет членува ли в националната асоциация на председателите на Общински съвети в Р България /НАПОС/? 2. За всяка една от последните години /от 2015г до 2018г. включително/ какъв е размерът на платения от председателя на Общ.съвет годишен членски внос към НАПОС и от чий бюджет е платен той? 3. Ако членският внос по т.2 е платен от бюджета на Общината /съответно Общинския съвет/, то да се посочи на какво правно основание е направено това?. Уточнено е, че исканата информация следва да се представи на посочена електронна поща на сдружението. За така изпратеното по електронен път заявление няма обратни електронни информационни данни да не е постъпило на сървъра, ползван от електронната поща на ответника kmet@belovo.eu. В законовия 14 дневен срок отговор по електронен път на имейл адрес info@bpa.bg не бил получен, нито бил уведомен, че заявлението е препратено на друг орган. Поради това, че Председателят на Общински съвет при Община Белово не се е произнесъл в законовоустановеният срок по постъпило при тях искане от жалбоподателят,той инициирал настоящото съдебно производство, като жалбата била получена при ответника с писмо обратна разписка на 08.05.2019г..

Горната фактическа обстановка се установява от приобщените в хода на съдебното производство писмени доказателства, касаещи подаденото заявление на 21.03.2019г., както и от представеното извлечение от официалната страница на Община Белово с посочени имейл адреси за връзка и телефони, извлечение от данни за контакт с председател на Общински съвет при Община Белово, разписка за доставяне на жалба.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че жалбата е предявена от надлежна страна, участник в административното производство, в законоустановения срок, против мълчалив отказ по смисъла на чл.58, ал.1 от АПК, подлежащ на оспорване, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е и основателна по следните съображения:

Така формирания мълчалив отказ за предоставяне на поисканата информация, касае заявление за достъп до обществена информация и е незаконосъобразен, поради  неспазване на изискванията за форма на дължимото произнасяне от страна на ответника – основание за отмяна по чл.146, т. 2 от АПК.

Формата и реквизитите на решението, с което адм.орган следва да се произнесе при предоставяне на обществена информация и при отказ са посочени в разпоредбите на чл. 34, ал. 1 и чл.38 ЗДОИ. Спазването им от своя страна е функция на спазване на административно – производствените правила, разписани в разпоредбите на чл. 28 - ЗЗ от закона. Разпоредбите на ЗДОИ, включително и цитираните, уреждат обществените отношения, свързани с правото на достъп до обществена информация. При анализа на законовите разпоредби досежно реализацията на тези отношения се налага изводът, че задължения субект по чл. 3 от същия закон дължи мотивирано писмено произнасяне. Този извод се потвърждава от изричните разпоредби на чл.28, ал. 2 - изискваща писмено уведомяване на заявителя за взетото решение,чл.34 и чл.38  - въвеждащи изисквания за форма и съдържание на административното решение. Заявлението за достъп до обществена информация е адресирано до компетентния орган /което е безспорно/, поради което същият дължи изрично произнасяне по това заявление в предписаната в  чл.34, ал. 1 от ЗДОИ форма на акта, който следва да съдържа изрично изброените в закона реквизити, следва да изложи ясни и конкретни мотиви, съгласно изискването на чл.38 ЗДОИ и чл. 59, ал. 2, т. 4 и т. 5 АПК. В конкретния случай неоснователно не е било издадено съответно решение по чл.34 ал.1 от ЗДОИ. От заявлението е видно, че жалбоподателя е поискал достъп до обществена информация, като е конкретизирал същата от т.1 до т.3, а от страна на административният орган неоснователно не е извършено съответното произнасяне, което касае издаване на решение за поискания достъп до обществена информация, като в него се изложат мотиви какъв конкретен достъп му се осигурява и какъв му се отказва. Установява се от приобщените писмени доказателства, че заявлението за достъп до обществена информацияе надлежно изпратено на посоченияна официалната страница на Община Белово адрес. Липсват доказателства, че същото не е получено. Налице са само твърдения в тази връзка, без да се опровергават по същество представените от жалбодателят доказателства за неговото изпращане. Така ответникът с оглед посочването за официален само и единствено имейл адрес kmet@belovo.eu сам е създал предпоставки заявлението да не бъде регистрирано директно при неговия адресат- председател на Общински съвет Белово. Това негово поведение не може да обоснове липса на основания той да изпълни задълженията си по издаване на дължимите административни актове. Налице е негово виновно бездействие, свързано с неизпълнение на разпоредбите на чл.34, респ. чл.38 ЗДОИ, като същите изрично регламентират реквизитите на решението, за което се дължи произнасяне от ответника. В този смисъл същите следва да се съдържат в едно постановено решение винаги, когато е подадено заявление за достъп до обществена информация, какъвто е и настоящия случай.

Следва преписката по заявлението на жалбоподателя да се изпрати на ответника, който да проведе процедурата по ЗДОИ в рамките на срока, посочен в чл. 28, ал.1 от този закон, като издаде съответното решение за предоставяне или за отказ от предоставяне на обществена информация при спазване на  разпоредбите на чл.34 и чл.38 ЗДОИ.

При този изход на спора на жалбоподателя следва да се присъдят сторените от него разноски в производството в размер на 510.00/петстотин и десет/ лв., от които 500.00 лева за адвокатско възнаграждение, съгласно представения договор за правна защитаи съдействие №20190505 и 10.00 лева за държавна такса съгласно квитанция за платена държавна такса.

Водим от изложеното и на основание  чл.172, ал.2 вр.чл.146,т.2  АПК Съдът

РЕШИ:

ОТМЕНЯ мълчалив отказ на Председателя на Общински съвет при Община Белово по подадено по електронен път Завление за достъп до обществена информация от 21.03.2019г. на Сдружение ****“-Пловдив

ИЗПРАЩА преписката на Председателят на Общински съвет на Община Белово за ново произнасяне по заявление за достъп до обществена информация от 21.03.2019г., подадено от Сдружение ****“-Пловдив, съгласно мотивите на решението.

Определя срок на изпълнение 14-дни от датата на получаване на  решението.

ОСЪЖДА Община Белово- гр.Белово да заплати на Сдружение ****“-Пловдив ЕИК**** разноски по делото в общ размер 510.00/петстотин и десет/ лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

СЪДИЯ: