Решение по дело №238/2014 на Районен съд - Ихтиман

Номер на акта: 18
Дата: 6 февруари 2017 г. (в сила от 13 март 2017 г.)
Съдия: Гергана Кирилова Георгиева
Дело: 20141840100238
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 19 март 2014 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

№ ……….,

гр. Ихтиман, 06.02.2017г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ИХТИМАН, ПЕТИ СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на деветнадесети януари през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ГЕРГАНА Г.

при секретаря А.Х. като разгледа докладваното гр. д № 238/ 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на гл. XXIX (чл. 341 и сл.) от ГПК - съдебна делба, във фазата по извършването и.

С решение 4/13.01.2016г., постановено по гр. дело 238 по описа на РС-гр. Ихтиман за 2014г. съдът е допуснал делба на следния недвижим имот – ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с площ от 5300 кв.м, находящ се в курорт Долна баня, квартал 2, който имот е нанесен в кадастъра на курорта Долна баня, под № ПИ-238, кв.2, с площ от 5300 кв.м., при съседи: ПИ-312 и 313, ПИ-291, ПИ-293, пионерски лагер на МВР и път,

между И.В.С., ЕГН**********,***, В.В.З., ЕГН**********,***, Н.З.В., ЕГН**********,***, Д.З.З., ЕГН**********,***, Й.Т.Т., ЕГН**********,***, П.Г.К., родена на ***г***, и В.С.М., ЕГН**********,***, ж.к.Изток, ул.”Тодор С.”№13, бл.218, ет.3, ап.10;

 И ПРИ КВОТИ 2/24  идеални части за съделителя И.В.С., 2/24 идеални части за съделителя В.В.З., 3/24 идеални части за съделителя Н.З.В., 3/24 идеални части за съделителя Д.З.З., 6/24 идеални части за съделителя Й.Т.Т., 4/24 идеални части за съделителя П.Г.К., и 4/24 идеални части за съделителя В.С.М..

Така постановеното решение не е обжалвано от страните и е влязло в сила на 30.02.2016г.

Във втора фаза на делбеното производство не са предявени искания за възлагане и за сметки.

Съгласно изслушаната съдебно-техническа експертиза допуснатият до делба недвижим имот, предвид квотите на страните в съсобствеността е неподеляем по смисъла на ЗУТ, тъй ката не е обособен като УПИ. Посочено е в експертизата, че имота, предмет на делбата е поделяем по ЗКИР и чл. 60, ал.2,т.1 от Наредба № 3/28.04.2005г. на МРРБ – София за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри и в съответствие с §5, ал.6, т.4 от ПЗР на горепосочената наредба, при спазване на нормативните изисквания на чл. 19 от ЗУТ, като според експертното заключение имота може да бъде разделен на пет дяла.

След като решението за допускане делбата на съсобствени имоти по по чл. 344 ГПК влезе в сила, съсобствеността реално се ликвидира по един от четирите предвидени в закона способа: а) чрез съставяне на разделителен протокол по чл. 350 ГПК и теглене на жребий по чл. 352 ГПК ; б) чрез разпределяне на съсобствените имоти между съделителите без теглене на жребие по чл. 353 ГПК, когато съставянето на дялове и теглене на жребие е невъзможно или много неудобно; в) чрез изнасяне на имота на публична продан по чл. 348 ГПК, когато се касае до неподеляем имот, който не може да бъде поставен в един от дяловете, и г) чрез поставяне на имота в дял на един съделител по чл. 349, ал. 1 ГПК, когато са налице условията на закона.

Съдът като взе предвид заключението на вещото лице, че има възможност имота да бъде реално поделен, като всеки от съделителите получи реален дял или общ дял, каквато е и крайната цел на делбеното производство, указа на страните в изпълнение на изискванията на чл. 201 от ЗУТ да предприемат процедура по изменение на регулационния и застроителен план на курорт Долна баня, в обхват целия УПИ- III „Градина, хотел и ресторант“ в кв.2, съгласно писмо на Главния архитект на община Долна баня /л.346 по делото/. Страните не предприеха такава процедура.

С оглед гореизложеното и изслушаното експертно заключение на вещото лице в конкретния случай не е възможно да се обособят самостоятелни дялове с оглед квотите на страните в съсобствеността и допуснатия до делба имот, поради което съсобствеността не може да се ликвидира чрез съставяне на разделителен протокол и теглене на жребий. Основен принцип на делбата е получаване на реален дял от всеки съделител, който е максимално близък по стойност до дела им, на който има право съответният съделител. Тъй като в случая не е налице такава възможност съсобствеността не може да се ликвидира и в хипотезата на чл. 353 ГПК, тъй като е необходимо от имота - предмет на делбата, да могат да се съставят реални дялове за всички съделители, а такава възможност в случая не е налице, предвид предприетото поведение от страна на съделителите.

От заключението на вещото лице се установява, че действителната пазарна цена на допуснатият между страните до делба недвижим имот е 118 300 лева /сто и осемнадесет хиляди и триста/ лева.

При това положение имотът, предмет на делбата следва да се изнесе на публична продан по аргумент от чл. 348 от ГПК и чл. 34, ал.2 от ЗН, при която всеки съделител ще получи паричната равностойност на своя дял.

На основание чл. 355 от ГПК всеки от съделителите следва да бъде осъден да заплати по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса съобразно стойността на дела си, определена върху установената в настоящата инстанция актуална пазарна стойност на процесните делбени имоти от 118 300 лева /сто и осемнадесет хиляди и триста/ лева.

 както следва: за И.В.С. – 394,34 лева /триста деветдесет и четири лева и тридесет и четири стотинки/; за В.В.З. – 394,34 лева /триста деветдесет и четири лева и тридесет и четири стотинки/; за Н.З.В. – 591,50 лева /петстотин деветдесет и един лева и петдесет стотинки/; за Д.З.З. - 591,50 лева /петстотин деветдесет и един лева и петдесет стотинки/; за Й.Т.Т. – 1 183.00 лева /хиляда сто осемдесет и три лева/; за П.Г.К. – 788,67 лева /седемстотин осемдесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/ и за В.С.М. -  788,67 лева /седемстотин осемдесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/.

В производството не са заявени искания за присъждане на разноски, поради което съдът не дължи в тази връзка произнасяне.

Така мотивиран, Ихтимански районен съд – 5 състав,

РЕШИ:

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН на основание чл. 348 от ГПК следният допуснат до съдебна делба недвижим имоти: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с площ от 5300 кв.м, находящ се в курорт Долна баня, квартал 2, който имот е нанесен в кадастъра на курорта Долна баня, под № ПИ-238, кв.2, с площ от 5300 кв.м., при съседи: ПИ-312 и 313, ПИ-291, ПИ-293, пионерски лагер на МВР и път,, като получената парична сума от продажбата се разпредели между съделителите съобразно дяловете им, а именно: 2/24 ид.ч.за И.В.С., ЕГН**********,***; 2/24 ид.ч. за В.В.З., ЕГН**********,***; 3/24 ид.ч. за Н.З.В., ЕГН**********,***; 3/24 ид.ч. за Д.З.З., ЕГН**********,***; 6/24 ид.ч. за Й.Т.Т., ЕГН**********,***; 4/24 ид.ч. за П.Г.К., родена на ***г*** и 4/24 ид.ч. за В.С.М., ЕГН**********,***, ж.к.Изток, ул.”Тодор С.”№13, бл.218, ет.3, ап.10.

 

ОСЪЖДА И.В.С., ЕГН**********,***, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер на 394,34 лева /триста деветдесет и четири лева и тридесет и четири стотинки/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

ОСЪЖДА В.В.З., ЕГН**********,***, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер на 394,34 лева /триста деветдесет и четири лева и тридесет и четири стотинки/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

ОСЪЖДА Н.З.В., ЕГН**********,***, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер на 591,50 лева /петстотин деветдесет и един лева и петдесет стотинки/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

ОСЪЖДА Д.З.З., ЕГН**********,***, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер 591,50 лева /петстотин деветдесет и един лева и петдесет стотинки/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

ОСЪЖДА Й.Т.Т., ЕГН**********,***, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер на 1 183.00 лева /хиляда сто осемдесет и три лева/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

ОСЪЖДА П.Г.К., родена на ***г***, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер 788,67 лева /седемстотин осемдесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

ОСЪЖДА В.С.М., ЕГН**********,***, ж.к.Изток, ул.”Тодор С.”№13, бл.218, ет.3, ап.10, да заплати на основание чл 355 от ГПК по сметка на Ихтимански районен съд държавна такса в размер 788,67 лева /седемстотин осемдесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/, върху дела си за имота, предмет на делбата.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски окръжен съд в двуседмичен срок от получаване на препис от страните.

 

На основание чл. 7, ал.2 ГПК на страните да се връчи препис от Решението.

 

 

                                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ

 

                                                                                                                      /Гергана Г./