Определение по дело №2942/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1836
Дата: 17 ноември 2022 г.
Съдия: Христина Петкова Юрукова
Дело: 20227180702942
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 ноември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1836/17.11.2022г.

 

гр. Пловдив

 

Административен съд Пловдив, ХVІ състав, в закрито заседание на  седемнадесети ноември, две хиляди двадесет и втора година, в състав                                                 СЪДИЯ: ХРИСТИНА ЮРУКОВА

като разгледа докладваното от съдията Христина Юрукова административно дело № 2942, по описа на съда за 2022 г., намери за установено следното:

Производството е по реда на чл.284 от ЗИНЗС.

Образувано е по искова молба, подадена от А.Л.К., понастоящем в Затвора гр. Пловдив, чрез упълномощен адвокат – Делева, против Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ гр.София с иск за заплащане на обезщетение в общ размер на 30 000 лева, ведно със законните лихви от 16.11.2022г.(датата на завеждане на ИМ) до крайното изплащане, причинени от престоя в Затвора в гр. Пловдив от 25.09.2022г.-09.11.2022г. Твърденията са, че през посочените периоди при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода условията са били пренаселени килии, липса на медицински грижи, наличие на дървеници, хлебарки и плъхове, лоши условия в санитарния възел на общата баня, липса на пералня, неработещ телевизор. С посоченото са му причинени неимуществени вреди, изразяващи се в болка, страдание, обида, огорчение, възмущение, погнуса, внушаване на чувство за малоценност, излагане на риска на живота и здравето.

Съдът намира, че не са налице пречки делото да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание.

Съдът намира, че на основание чл.163, ал. 3 от АПК следва да се дадат указания на страните за изясняване на обстоятелства от значение за делото във връзка с разпределението на доказателствената тежест съобразно чл. 170 от АПК.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 17.01.2023 г. от 10:30 часа.

КОНСТИТУИРА страните, както следва: А.Л.К. – ищец, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – ответник, и Окръжна Прокуратура Пловдив, които да се призоват за насроченото съдебно заседание.

УКАЗВА на ищеца, че доказателствената тежест в случай на предявяване на иск лежи върху ищеца. Той трябва да ангажира доказателства във връзка с твърденията, които е изложил в исковата молба, за да докаже по вид, основание и размер своя иск.

УКАЗВА на ответника, че настъпването на неимуществени вреди, причинени на лишени от свобода и задържани под стража в резултат на нарушения по чл. 3 от ЗИНЗС се предполага до доказване на противното.

ЗАДЪЛЖАВА Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ София в срок до датата на съдебното заседание да представи по делото информация за периода, през който А.Л.К. е пребивавал в Затвора гр. Пловдив, посочен в исковата молба, да представи описание на килиите със съответната площ, мебелировка; с колко човека е пребивавал в килиите за процесния период; има ли достъп до течаща вода и тоалетна, описание на санитарния възел, на общата баня, на режима на каре, на пране, да представи доказателства за хигиенизиращи дейности в Затвора гр. Пловдив през процесния период; данни за медицински грижи към ищеца.

Допуска до разпит Симеон Петров Петров и Лъчезар Петров Лазаров, пребиваващи в затвора гр. Пловдив, който ще се осъществи по конферентна връзка със затвора гр. Пловдив.

Във връзка с въведената в Административен съд Пловдив видеоконферентна връзка за провеждане на съдебни заседания със страни – ищци от местата за лишаване от свобода(свързано с пандемията Ковид), съдът указва на страните, че съдебното заседание ще бъде проведено чрез видеоконферентна връзка, за която следва да бъде уведомен началникът на Затвора гр. Пловдив за осигуряване на техническа обезпеченост за осъществяването й по отношение на ищеца и на свидетелите. С оглед характера на делото и принципа на равенство, ответникът по делото(чрез процесуален представител), може да присъства в съдебната зала или чрез видеоконферентна връзка. Възражения на ищеца срещу начина на провеждане на съдебното заседание следва да се изразят изрично по делото.                

Да се изпратят преписи от исковата молба на ГД „Изпълнение на наказанията“ и Окръжна прокуратура Пловдив с указание за възможността да представят в 14-дневен срок от получаване на призовката писмени отговори по исковата молба и да посочат доказателства, като приложат писмените такива, с които разполагат. 

Препис от определението и призовки за открито съдебно заседание да се изпратят на страните.

                  

СЪДИЯ: